Apple отчете най-доброто юнско тримесечие в историята си

Apple отчете най-доброто юнско тримесечие в историята си

Денят започна с финансовите резултати на Samsung, която отчете по-ниски приходи като следствие от слабите продажби нa Galaxy S9 и S9+, и завършва с отчета на Apple. Той покрива третото тримесечие на фискалната година на компанията и на практика се оказва най-добрият за този период на годината в историята й. Apple отчита приходи от 53.3 милиарда долара, което е със 17% повече спрямо миналата година, а оперативната печалба се е увеличила до 11.5 милиарда долара от 8.7 милиарда преди година. 60% от приходите са реализирани извън Щатите.

За периода са били продадени 41.3 милиона смартфона, което е с 1% повече на годишна база, но приходите от тях са нараснали с 20%, което се дължи на продажбата на по-скъпи устройства. Средната продажна цена на iPhone е достигнала 724 долара при очаквания за 693 долара. При iPad също има 1% увеличение на продажбите до 11.55 милиона броя, а приходите от таблетите са намалели с 5%. Спад с 13% има в продажбите на компютри Mac до 3.7 милиона броя, а приходите от тях са се свили с 5%. Сериозно увеличение обаче има в две други графи от финансовия отчет.

Така например услугите (App store, Apple Music и Apple Pay) са донесели с 31% повече приходи, при другите продукти увеличението е с 37%. В последната категория влизат продукти като Apple Watch, HomePod, слушалки Beats и AirPods, Apple TV, iPod touch и аксесоари. Поглед към географското разпределение показва солиден ръст на приходите от всички региони. Така Северна и Южна Америка са генерирали 20% повече постъпления, в Европа увеличението е с 14%, Китай е донесла 19% повече приходи, в Япония има ръст от 7%, а останалата част от Азия отчита 16% повече приходи.

Apple очаква през последното тримесечие на фискалната си година приходи меди 60 и 62 милиарда долара, което ще е увеличение с 16-19% спрямо миналата година. Тази прогноза подсказва, че компанията се надява на силните продажби на новите устройства, които ще бъдат представени тази есен - според слуховете ще видим три нови модела iPhone, а освен това се очакват обновени издания на iPad Pro и Apple Watch. Междувременно Apple е на път да стане първата компания с пазарна капитализация от 1 трилион долара - в момента нейната стойност е 956.48 милиарда долара.

Източник: Apple