Huawei задмина Apple при доставките на смартфони

През второто тримесечие на годината Huawei е успяла да заеме второто място по отношение доставките на смартфони, като при това е изместила Apple. Това се потвърждава от данните за периода от Canalys и IDC. И в двата доклада се посочва, че китайците са успели да доставят 54 милиона смартфона, което е увеличение с 41% на годишна база. Това означава, че Huawei е успяла да постигне рекорден пазарен дял в историята си. Двете компании посочват, че успехът се дължи на силните продажби на P20 и P20 Pro в премиум сегмента (7 милиона броя според данните на Canalys), което допълнително е заздравило имиджа на Huawei. Canalys посочва, че представянето на двата модела е по-добро от това на сериите P10 и P9 -  извън Китай доставките им са почти два пъти повече от тези на P10 и P10 Plus.

Другата причина за успеха на компанията е свързана с моделите Honor, чиито продажби растат с бързи темпове и вече заемат 36% от общите. Според Canalys през тримесечието компанията е доставила почти 4 милиона телефона Honor на пазарите извън Китай, което е годишно увеличение със 150%. Samsung остава на първото място, но доставките на компанията намаляват - с 8% според Canalys и с 10.4% според IDC. Това е свързано със слабите продажби на серията Galaxy S9, силната конкуренция в премиум сегмента и цялостното забавяне на пазара на смартфони. Компанията се надява да промени това с Galaxy Note9 и затова изтегли премиерата му по-рано, но тепърва предстои да разберем дали устройството ще оправдае очакванията.

Третото място е за Apple с 1% ръст в доставките на годишна база до 41 милиона броя, но второто тримесечие традиционно е слабо за компанията. Според IDC това е първото тримесечие от второто на 2010 година, в което Apple не е на първо или на второ място в класацията за доставки. През следващото тримесечие ситуацията може да се промени, защото се очаква компанията да пусне три нови модела iPhone с различни цени, възможности и размери. Междувременно продължава силното представяне на другите китайски брандове. Xiaomi е на 4-о място в класацията на IDC с ръст в доставките с 48.8% до 31.9 милиона броя. Компанията успя да задмине Samsung в Индия и е на път да направи това и в Индонезия. Петото място е за Oppo с 5.1% ръст до 29.4 милиона смартфона, но IDC посочва, че компанията се е сблъскала със забавяне в Индия и други пазари от Югоизточна Азия.

Източник: Canalys, IDC, Strategy Analytics

 • [Quote]А скоро Китай също може да им каже НЕ за производство и компоненти[/Quote] Т.е. ще спрат линиите за производство на ишлеме, ще уволнят половин милион работници и ще се откажат от милиарди приходи и печалби? Това се вика конспирация 8)
  npet
 • Дано производителите да четат темите във форума и да попиват от знанията на икономическите и технически гении, пишещи тук...:D:D:D:D
  alphaleader
 • Какво сравнявате тук на всяка втора тема Ейпъл с Нокия? Нокия винаги са били иноватори, но тя беше унищожена, тя никога нямаше да има подобна съдба ако пипалата на M$ не я бяха достигнали. Вземете накрая се ограмотете малко, че това сравнение е нелепо.
  feuer34
 • Тези, неразчитащи на собствени технологии, чипове и процесори, ще са вън от пазара на доказания принцип на Nokia и вече ZTE отскоро. Спираш да създаваш "продукт", ставаш един от многото еднакви и скоро те няма. Светът става все по-фрагментиран, конкурентен и политизиран. Ако утре Тръмп каже НЕ, единствените, които на следващия ден могат да разчитат на себе си са Huawei, Samsung и евентуално Apple, която и без друго си прави всичко на ишлеме в третия свят, без собствен контрол върху нищо. А както е тръгнало, Huawei са се запътили към първото място. Телефоните са вторични - SoC, процесорите, модемите, дисплеите и останалите технологии създават печалбите и генерират устойчивостта. Затова Sony, HTC и даже LG са част от просто Другите в графиките и нямат бъдеще. А най-смешни са ми Apple с великите печалби и очакваната капитализация от 1 трл. долара. Днес е световния ден на Световната мрежа (WWW). Август 1991 г. двама учени осъществяват първата връзка на браузър с външен сървър. Нека Apple си го спомнят това и пукането на Интернет-балона от края на 90'те. Тези 1 трилион са точно толкова кухи, колкото и капитализацията на Facebook, а стадото прогресивно намалява, не на последно място и заради постоянните им собствени изцепки (скорошен пример MacBook) и неоправданите цени и нестандартни аксесоари. А скоро Китай също може да им каже НЕ за производство и компоненти, не на последно място и защото малкия им пазарен дял и намаляващи продажби (без значение те какво твърдят) не са им рентабилни на фона на собствените им мащаби и покритие на света.
  MEnergy
 • Ако продаваха стари модели нямаше да има такъв ръст в приходите при запазване на обемите. Средната продажна цена расте, защото продават повече по-скъпите устройства.
  chilko
 • Най-учудващото нещо е следното: как след като продават адски много Iphone X,а дисплеите са на Samsung, Samsung отчита много ниска печалба про положение, че им го продават адски скъпо и как след като твърдят, че Iphone X се продава мноооооого слабо, е най продавания телефон. Парадоксите са от всякъде. Надушвам пропаганда от всеки ъгъл.🤪
  maniaka_slr
 • 2 неща са интересни: - При цялостният спад на продажбите китайците (всички) бележат стабилен ръст и то без да продават официално в Щатите. - Епъл имат едни определени продажби, но от няколко години НЯМА ОФИЦИАЛНА информация за продажбите по модели- излизат някакви измислени изследвания, че някой модел бил най-продаван, но Епъл упорито мълчат по темата. Преди години даваха разбивката по модели, но сега явно ги е срам да кажат, че масово продават старите модели...
  tutt50
 • Къде да са техните 2 милиона броя за тримесечието.
  chilko
 • Останалите в топ 10 6. Vivo 7% 7. LG 3% 8. Motorola/Lenovo 3% 9. Nokia/HMD 1% 10.Tecno 1% А къде ли е Сони:S
  NickRey
 • [Quote]Xiaomi е на 4-о място в класацията на IDC с ръст в доставките с 48.8% до 31.9 милиона броя за тримесечието. Компанията успя да задмине Samsung в Индия и е на път да направи това и в Индонезия.[/Quote] Страхотни новини! Изключителното качество на продуктите на Xiaomi, съчетано с нормалната норма на печелба се отплаща (yes) Тепърва продажбите им ще растат още, с навлизането в Европа. Топмодела MI 8 се продава с темпове от 2 милиона бройки на месец, още не могат да смогнат да дойде официално тук, заради огромното търсене в Азия! Това е следващия производител, който ще задмине Apple!
  Мilen
 • При Apple има ясно изразена цикличност и най-слабото й тримесечие винаги е лятното - това преди идването на новите модели iPhone. Затова и сега отчетоха минимален ръст на продадените устройства спрямо миналата година. По-важното е, че повече се е продавал по-скъпия iPhone X, което е вдигнало сериозно приходите.
  chilko
 • Забавното е продажбите на Apple. Графиката (3-тата) е постоянна за последните години. Количествата са еднакви. Връх за едно тримесечие, когато се пуска новия модел, и после пак надолу. И това е за няколко години!!. Така е и според всички доставчици и контрагенти. Но Apple отчита всяко тримесечие още по-добри продажби спрямо предходното. И това е за няколко години!!. Как ги рисуват тези отчети може само да се предполага. :):)
  StefiMo
 • Увеличените продажби на Huawei според дадените графики в статията не са за сметка на Apple. Китайците завземат от пазара на всички производители, които ползват Андроид операционна система - Samsung, Sony... Сигурно и други.
  kimy