Apple отчете най-лошото си фискално тримесечие от 2003 г. насам

В началото на годината Apple предупреди, че очаква по-ниски приходи през второто тримесечие на фискалната 2016 година, така че потвърждаващите спада официални резултати едва ли са изненадващи. Все пак обявените снощи данни са забележителни с това, че отразяват първи спад в приходите на компанията за последните 13 години.

За периода са регистрирани приходи в размер на 50,6 милиарда долара, които са донесли печалба от 10,5 милиарда долара. За сравнение през същия период на миналата година приходите са били 58 милиарда долара, а печалбата е достигнала 13,6 милиарда долара. Компанията не очаква подобрение и през следващото си тримесечие, за което прогнозира спад на приходите от 15%.

За периода Apple е успяла да продаде 51,2 милиона телефона при 61,1 милиона преди година, което е най-лошото тримесечие в историята на iPhone с първи спад на годишна база. Движението надолу продължава и за iPad. Продажбите на таблета намаляват и от 12,6 милиона броя преди година са се свили до 10,3 милиона през изминалото тримесечие. Това може да се промени през следващото тримесечие, благодарение на по-малката версия на iPad Pro.

Компютрите Mac също отчитат лек спад в продажбите до 4 милиона броя от 4,6 милиона преди година и това е второто последователно тримесечие с намаление. Продажбите на устройствата в категорията “други продукти”, в която влизат Beats, Apple TV и Apple Watch, продължават да растат и са донесли 2,2 милиарда долара приходи при 1,7 милиарда преди година.

Източник: Apple

 • То като нещо се публикува много пъти, не става задължително факт. Защото какво значи лошо тримесечие, при положение, че имат над 10 милиарда долара печалба, а през 2003 от рода на 10 милона. Финансово тримесечието не е лошо на практика, имат много повече печалба от всички други поизводители на телефони взети заедно, но просто резултатите са по-слаби от тези предходната година, за първи път от много време. И понеже се случва нещо различно, което може да обърне тренда, се публикуват по-гръмки заглавия.
  board
 • Никои не оспорва колко по-лесно е да четем готови статии, от колкото да погледнем статистики/финансови отчети и да изградим собствено обективно мнение за дадена дискусия. Дори не знам защо се занимавам :) Успех с BBC :)
  Ant0n.M
 • заглавието на статията си е доста коректно, за справка - CNN, http://money.cnn.com/2016/04/25/technology/apple-earnings/ може и на тях да им пишеш, че са публикували заблуждаваща информация..
  maxito2
 • Заради Ъпдейти и съпорта който предлагат. А и е яко, повечето неща излизат първо за iPhone. И телефона работи перфектно 99.99% от времето. Иначе и аз се замислям да сменям ОС-то. Ще видя сегя юни месец каква ще е 10-ката и ще се реши.
  sladyrko
 • Здравейте, Заглавието на статията е изключително некоректно. Apple не отчита "най-лошото" си фискално тримесечие от 2003 година насам. Това е абсурдно. За справка - приходите на Apple през ЦЯЛАТА 2003 година са били $6.21 милиарда. Същевременно, само за първото тримесечие на 2016 приходите на Apple са 50.6 милиарда долара (и печалба от 10.5 милиарда). Apple отчита СПАД в приходите на годишна база за първи път от 2003 година насам, а не "най-лошото си фискално тримесечие" от 2003 година насам. Разликата е огромна и информацията в заглавието е крайно заблуждаваща. Моля корегирайте.
  Ant0n.M
 • Защо изобщо продължаваш да ползваш Iphone? Точно заради изброените от теб причини, преминах към Android.
  polarr31
 • Още миналата година го имаше като прогниза, Apple са го предвидили. Пренасищане на пазара се нарича, това ще се отрази и на другите.
  mr_j
 • Хубава новина. Като iPhone юзър се радвам. Телефоните са прекалено скъпи, ОС-то наистина вече е твърде simple дори и за най-технически некадърния човек. Като гледам Андроид Н, iOS изглежда глупаво пред него. Надявам се с iOS 10 да добавят някой неща които чакаме от години, като файлов мениджър. Продължават да пускат тая 16ГБ версия на всичко, която е смешна за 2016 и искат един куп пари... Ако андроид производителите обещаят поне 3 години ъпдейти на време, iPhone ще духа супата яко. Телефона и сега е супер, OS-то куца. Прекаленото лимитиране куца - нямаме uTorrent, Kodi и един куп други програми, понеже те не ги искат в Маркета си, защото били пиратски.. Все още няма елементарен начин да свалиш снимките си дори, на Уиндоус Пц през Wifi без 3rd party апликация. Нека им падат продажбите, може да се усетят и да поправят някой работи :)
  sladyrko
 • Камерите, както и всичко друго, което е описал горе, си върви на самотек от години. Разбира се, че всяка година ще излиза нещо по-хубаво, което се явява като еволюция над миналогодишните оферти (било то камера, дисплей, процесор), но никой не се хваща с нещо наистина ново, интересно и най-вече полезно. Иначе отлични камери имаше и преди това.
  muamamu1
 • Миналата и тази година видяхме отлични камери. При тази дебелина на панела няма какво повече да чакаме.
  Вито
 • Производителите няма какво да предложат в момента. Камерите не успяха да ги подобрят значително, главно заради физиката, за да се улавя светлина трябва площ, а днешните телефони нямат място за нищо освен дисплей и батерия. Процесорите пък са още по - застояли. TSMC отдавна мънкат за 10nm, самсунг няма да споменавам, glofo пък само изглеждат обещаващи, но пък нищо насреща. Поради същите причини и други чипове страдат от размери и енергопотребление (памети, модеми...). Дисплейте също не са мръднали от години. Общо взето каквото можеше да се изстиска от хардуера го направиха. Сега им остава да свалят цените, при apple това няма да се случи, затова и отбелязват спад, при останалите евентуално ще успеят да задържат маржовете, докато се покажат новите екрани (сгъваеми предполагам), както и успешно тръгнат да произвеждат на 10 или дори на 7nm (давайте glofo, евентуално SiGe) вафли. През 2010-11 смятах че пет години по - късно по телефоните ще има вградена памет между 200 и 500GB и рам 3-4GB, но след толкова забавяния трябва да ревизираме очакванията си, а пък технологичия напредък...
  vladovn
 • Май достигнаха вече предела на надуване на зомби балона.
  simulant
 • рано или късно все повече хора започват да си правят сметка на парите, безсмислено е да се сменя всяка година телефон само заради няколко екстри.. Най-вероятно със 7-цата ще тръгнат пак нагоре продажбите, но едва ли със същите темпове както преди
  maxito2
 • Очевидно продажбите на iPhone 6S са по-слаби от тези на iPhone 6, но за мен e по-интересно какво ще се случи при пускането на iPhone 7, дали той ще подобри продажбите на 6S или тренда ще се запази надолу. Дали спада е заради S ревизията или просто пазара се насити и продажбите трайно ще тръгнат надолу.
  board