Apple оценява възможностите за изнасяне на продукция извън Китай

Apple оценява възможностите за изнасяне на продукция извън Китай

Apple е изискала от основните си доставчици да оценят стойността за преместване на 15% до 30% от производството си от Китай към региона на Югоизточна Азия. Компанията се подготвя да преструктурира веригата си за доставки като следствие от напрежението между САЩ и Китай, съобщава Nikkei Asian Review. Според информация на изданието, дори да се стигне между по-широко споразумение между двете страни, то няма да промени решението ѝ. Американците са преценили, че рисковете от това да зависят от производители в Китай са прекалено големи.

Сред основните партньори на компанията, които са потърсени да направят това, са Foxconn, Pegatron, Wistron, Quanta, Compal, Inventec, Luxshare-ICT и Goertek. Страните, в които се обмисля изнасянето на производството, включват Мексико, Индия, Виетнам, Индонезия и Малайзия. Индия и Виетнам са сред фаворитите по отношение на смартфоните, сочат запознати източници. Миналата седмица Foxconn обяви, че разполага с достатъчен капацитет извън Китай, който да задоволи търсенето на американския пазар.

Група от над 30 служители от екипа на Apple за изучаване на капиталовите разходи преговаря с производители и правителства за евентуални парични стимули за преместването. Засега не е поставена крайна дата за получаване на поисканите оценки, а след завършването на този процес ще са необходими поне 18 месеца за започване на производството. Въпреки всичко, освен основен производствен център за продуктите на Apple, Китай продължава да е сред ключовите ѝ пазари. Връзката е двупосочна, тъй като около 5 милиона работни позиции в страната са свързани с производство на продукти за Apple.

Източник: Nikkei Asian Review

Оферти на деня