Apple подготвя супер лек MacBook

Apple подготвя супер лек MacBook

По данни на The China Times Apple се подготвя да пусне нов 12-инчов MacBook със собствен процесор, който ще тежи под килограм. Новият модел може да дебютира до края на годината с процесор A14X (Tonga).

Устройството ще предложи между 15 и 20 часа издръжливост с един заряд на батерията, а въпросният процесор ще бъде и в основата на новото поколение таблет iPad Pro. Първите процесори на Apple ще се произвеждат по 5-нанометровия процес на TSMC. Те ще разполагат с 12 ядра, включително осем високопроизводителни и поне четири енергийно-ефективни.

Според наличната към момента информация Apple изглежда работи и върху процесори за компютри с повече от 12 ядра. Междувременно анализаторът Минг-Чи Куо твърди, че първият компютър със собствен процесор на Apple ще е 13.3-инчов MacBook Pro. Той ще е с конструкция подобна на настоящото предложение от серията.

Куо очаква, че масовото му производство ще започне през последното тримесечие на годината. Възможно е 12-инчовият модел, за който става дума от актуалните данни, да е вариант на MacBook Air с нов дизайн.

Според информацията от Китай следващата година Apple ще пусне iMac със собствен процесор и мощен графичен ускорител. По този начин компанията няма да използва и мобилни графични чипове от AMD. Междувременно става ясно, че чипсетът A14, който ще е в основата на серията iPhone 12 е с кодовото име Sicilian.

Източници: MacRumors, China Times