Apple представи часовниците Watch Series 6 и Watch SE

Apple представи два нови умни часовника, а това са Watch Series 6 и Watch SE. Първият от тях е и най-новото попълнение в популярната серия носими устройства на компанията. Той използва същия дизайн, който Apple въведе с Watch Series 4 и продължи със Series 5, но са вградени допълнителни сензори.

Устройството вече може да проследява нивата на кислород в кръвта, като това става за около 15 секунди чрез зелени, червени и инфрачервени LED диоди. Заедно с останалите четири фотодиода те измерват отразената от кръвта светлина. Apple обяви още, че ще си партнира с организации от сферата на здравеопазването за по-обширни проучвания с новата функционалност. Сред тях са и тестове за това дали е възможно засичането на инфекция от новия коронавирус.

Watch Series 6 е базиран на новия чипсет S6, който предлага с до 20% по-висока производителност. Той е производен на чипа A13, като това е и първото по-сериозно развитие в тази насока от Series 4 насам. Запазена е издръжливостта на батерията, която е до 18 часа с един заряд. Apple Watch Series 6 включва и чип U1 с ултра широколентови антени.

Новият часовник ще се предлага в златист, графит, син и Product (RED) червен цвят. Новост е и каишката Solo Loop, която е произведена от силикон и няма механизъм за закачане и настройка. Тя се предлага в седем различни цвята и различни стилове. Друг нов вариант е Solo Loop с оплетка, която ще е налична в пет цвята. Apple въвежда и нова кожена каишка.

Series 6 ще работи под watchOS 7, а операционната система ще бъде достъпна и за предходните му поколения до Series 3. С нея се добавя проследяване на съня, като чрез отделен сензор Series 6 ще има по-широка функционалност в тази насока. Сред другите новости са нов вариант на приложението Fitness с нови тренировки и функционалности в борбата срещу новия коронавирус.

Подобрен е и Always-On Retina дисплейът, който е с 2.5 пъти по-ярък на открито спрямо Watch Series 5 когато ръката на потребителя е отпусната. В това състояние е възможен и достъп на Notification Center и Control Center. Същевременно always-on висотомерът предоставя информация в реално време.

Apple въвежда нова функционалност наречена Family Setup, която ще позволи на родителите да настройват часовника на децата си, които нямат собствен iPhone. Сред настройките ще са такива за позволени обаждания, известия за местоположение, режими за училище и т.н.

Watch Series 6 без LTE свързаност е с цени от 399 долара за 40-милиметровия вариант, като ще е наличен в САЩ от 18 септември. Междувременно цените на вариантите с LTE започват от 499 долара. В комплект с устройствата няма да се предлага USB заряден адаптер, а ще е наличен само кабел.

Вторият нов часовник е Watch SE, а той е наследник на Watch Series 3. Моделът споделя някои от функционалностите на Watch Series 6, включително вградените акселерометър, жироскоп и always-on висотомер. Освен това устройството ще може да проследява качеството на съня и да засича миене на ръце.

Вариантите с клетъчна свързаност ще могат да извършват извънредни обаждания. Тук обаче отсъства функционалност за always-on дисплей. Watch SE разчита на чипсет S5, който по данни на Apple предлага два пъти по-висока производителност спрямо Series 3.

Дизайнът на Watch SE наподобява доста на Series 4, а Retina дисплеят му е с до 30% по-голям от този при Series 3. Моделът е съвместим с всички каишки Apple Watch, включително новите силиконова Solo Loop и сплетена Solo Loop.

Интересна е аналогията с iPhone SE като SE е маркер за по-достъпен модел. Въпреки това и новият часовник ще използва watchOS 7. Тук ще е налично и приложението Fitness Plus, което проследяване на тренировки и предлага виртуални обучения под формата на абонаментна услуга. Watch SE ще поддържа и новата функционалност Family Setup.

Цените на Apple Watch SE без клетъчна свързаност започват от 279 долара, а за вариантите с LTE от 329 долара. Доставките и на този модел започват на 18 септември.

Източници: Apple (1), (2)