Apple притиска Samsung за по-ниски цени на OLED панелите за iPhone

Samsung e единственият доставчик на OLED дисплеи за iPhone X и сделката се очаква да донесе на корейската компания приходи в размер на 22 милиарда долара през настоящата година. Към края на миналата година Samsung беше единственият производител, който можеше да отговори на изискванията на компанията от Купертино за количество и качество и поради това бе в позиция да диктува цената на компонентите. Според нова информация от корейски медии положението е на път да се промени и в момента текат сериозни преговори между Apple и Samsung относно цените на OLED панелите.

От една страна по-слабото търсене на актуалния iPhone X принуди Apple да намали поръчките към доставчиците на компоненти, което пък доведе до проблеми за Samsung, които планират да произведат 200 милиона OLED панела в рамките на годината, от които половината са за нуждите на Apple. Очакванията са производството на дисплеи за следващото поколение iPhone да започне още през май с 2-3 милиона панела, а през юни продукцията ще бъде удвоена. За целта Samsung са възстановили и работата на линията A3, която бе спряна по-рано тази година заради свръхпроизводство.

В същото време обаче отношенията между двете компании са далеч от идеални и Apple се опитва сериозно да намали цените. Корейските медии твърдят, че преди месец е имало среща между ръководствата на Samsung Display и компанията от Купертино, на която не е постигнато споразумение. Очакванията на Apple са за редукция на цената от сегашните нива от 110 долара за дисплей до около 100 долара. В случая американците се позовават на големите количества, както и на свръхпроизводството на своя корейски партньор. В тяхна полза е и обстоятелството, че други големи производители като LG Display вече са готови с OLED мощности, така че Samsung постепенно губи и своя монопол над технологията.

Източник: The Bell

 • Принципно, всичко производители работят на няколко долара печалба. Разчита се на количества. За отправна точка (от преди няколко години), когато ОЕМ партньорите бяха скочили на Интел, излезе информация. ОЕМ производителите, произвеждаха/сглобяваха ЦЯЛ лаптоп за 7 долара. Предполагам, че нещо от този род (а може и по-малко) взима Foxconn за сглобяване на телефони на Apple.
  StefiMo
 • На мен пък ми се струва, че Епъл иска да намали себестойността на продукта, но това да стане за сметка на доставчиците, които явно работят с малки надценки(както сега прочетох). Идеята е печалбата от продажбата на тройна цена цена на сглобеният продукт да се се пипа. Тия са по-цигани от нашите.
  velnsl
 • Много точно написано! (yes) Само да добавя - Самсунг няма да правят новия флаг с нотч. Подведоха се повечето китайски компании и корейските ЛГ, но на тях им е простено - отдавна са като нурс в бранша и не могат да вземат адекватни решения.
  Ванката
 • Ако имаше от кой друг да взимат дисплеи, Епъл щеше да го направи. До сега винага са гледали да снабдяват компоненти от повече доставчици, за да са по-малко зависими и да могат да изнудват за ниски цени. А щом всички дисплеи на X идват само от Самсунг, значи няма кой друг да им предложи същото качество или цени. Но вероятно при първа възможност ще диверсифицират доставките.
  board
 • Въпреки всичките глупости за големи продажби, Apple усетиха цифрата на реалните продажби. А основната причина беше високата цена. Стандартно, някой друг им е виновен. И излезе Самсунг със скъпи дисплеи. Сега се очаква новите модели да бъдат още по-скъпи, и се подготвят от рано пак Самсунг да им е виновен. Конкретната цена няма голямо значение, важно е да има причина. Самсунг бяха блокирали много големи мощности, специално за Apple, и загубиха много от намалените заявки. Скъпите дисплеи не успяха да ги продадат и на никой друг, поне да не им стоят на склад. По форумите вече, къде на шега, се говори, че новите модели, които щели да пуснат, специално били с изрязаните дисплеи останали от Apple. Последен опит да ги пласират. Самсунг си извадиха поука, и то много сериозна. Или вече няма да блокират толкова производствени мощности, или ще произвеждат по-евтини (са сметка на параметрите) дисплеи. С едно наум, ако останат, да са пласируеми на други. 10 долара са много голяма сума (от 100 примерно) за производител. Там печалбите са обикновено няколко долара. Трябва да си много нагъл клиент, за да се пазариш за толкова голям спад. Просто всичко е изстискано и изпилено, и не може да се коригира с толкова много. Лично смятам, че Самсунг ще си приберат своето без да се церемонят много с Apple. Предполагам ще свалят няколко долара, ще произведат по-евтини (по параметри) дисплеи. Няма да блокират толкова мощности, средствата за модернизация ще бъдат вложени в друго. Има да си взимат парите от пропуснатите непродадени предишни. Apple, освен да скимтят, друго в случая не могат да направят. Като им поръчат по-малко бройки, на Самсунг им е все тая дали те ще ги вземат или някой друг. Още повече се очакват аналогични продажби на новите телефони. И пак Самсунг да е виновен..
  StefiMo
 • Може да има друг страничен ефект - може би Apple имат знания как да направят дисплея по-издържлив и с по-добре настроени цветове. Но споделяйки го с LG, много производители, които поръчват на LG ще получат всичко това наготово...
  tzincbg
 • От тази статия разбрах няколко неща. Водят преговори със Самсунг за редуциране на цената с поне 10$ надолу, понеже имали вече конкуренция в лицето на ЛГ. Има две причини това да не свърши добре за епъл. Първата е, че качеството на олед дисплеите на Самсунг е пословично, а качеството струва пари. Като добавим и факта, че с първият модел Х, продажбите не бяха очакваните и от това загубиха Самсунг произвеждайки повече подведени от епъл и претърпяха не малки загуби. Втората е, че олед дисплеите на ЛГ не са достатъчно добри, и слагайки ги в своите телефони, ще се сблъскат с масовия дефект на горящия дисплей. Една такава издънка с поредния олед айфон, ще им срине тотално продажбите, а оттам пак ще се върнат при Самсунг, само че и цената вече може да е друга, което ни връща към първата причина. Самсунг е и основният производител на процесорите за епъл. Всъщност, толкова са обвързани двете компании, че дори и тези така наречени дразги между тях да са поредният пиар!
  Ванката
 • От тази статия разбрах няколко неща. Водят преговори със Самсунг за редуциране на цената с поне 10$ надолу, понеже имали вече конкуренция в лицето на ЛГ. Има две причини това да не свърши добре за епъл. Първата е, че качеството на олед дисплеите на Самсунг е пословично, а качеството струва пари. Като добавим и факта, че с първият модел Х, продажбите не бяха очакваните и от това загубиха Самсунг произвеждайки повече подведени от епъл и претърпяха не малки загуби. Втората е, че олед дисплеите на ЛГ не са достатъчно добри, и слагайки ги в своите телефони, ще се сблъскат с масовия дефект на горящия дисплей. Една такава издънка с поредния олед айфон, ще им срине тотално продажбите, а оттам пак ще се върнат при Самсунг, само че и цената вече може да е друга. Самсунг е и основният производител на процесорите за епъл. Всъщност, толкова са обвързани двете компании, че дори и тези така наречени дразги между тях да са поредният пиар!
  Ванката
 • От тази статия разбрах няколко неща. Водят преговори със Самсунг за редуциране на цената с поне 10$ надолу, понеже имали вече конкуренция в лицето на ЛГ. Има две причини това да не свърши добре за епъл. Първата е, че качеството на олед дисплеите на Самсунг е пословично, а качеството струва пари. Като добавим и факта, че с първият модел Х, продажбите не бяха очакваните и от това загубиха Самсунг произвеждайки повече подведени от епъл и претърпяха не малки загуби. Втората е, че олед дисплеите на ЛГ не са достатъчно добри, и слагайки ги в своите телефони, ще се сблъскат с масовия дефект на горящия дисплей. Една такава издънка с поредния олед айфон, ще им срине тотално продажбите, а оттам пак ще се върнат при Самсунг, само че и цената вече може да е друга. Самсунг е и основният производител на процесорите за епъл. Всъщност, толкова са обвързани двете компании, че дори и тези така наречени дразги между тях е възможно да е поредният пиар!
  Ванката
 • Това щях да му напиша, че ще ги поръчат на LG, и ноу-хау ще им дадат ако трябва, но то в статията си е написано.
  tzincbg
 • Хахахаха
  Vasil977
 • Много искаш от него. Щом чуе Самсунг и вече е на седмото небе ;)
  Боби13
 • @apolon25, защо не вземеш да прочетеш цялата статия!
  nik0lai90