Apple призна за проблемите с клавиатурата в скорошните модели MacBook

Apple призна за проблемите с клавиатурата в скорошните модели MacBook

Оплакванията от надеждността на клавиатурите в компютрите MacBook не са нови и Apple се опита да ги отстрани в третото издание на своята butterfly клавиатура, като добави допълнителна мембрана за предотвратяване на проникването на прах и дребни частици. Този ход обаче не даде желаните резултати и с времето потребителите пак започнаха да се оплакват от затруднения при натискането на някои клавиши. Нов материал в The Wall Street Journal хвърля повече светлина върху този проблем и дори включва изявление от Apple.

В него говорител на компанията посочва, че тя е наясно за наличието на малък брой потребители, чиито клавиатури не работят добре. Apple дори се извинява за неудобството, но не казва, че това е системен проблем, а твърди, че повечето потребители на MacBook Air и Pro не са се сблъскали с него. Компанията посочва, че потребителите винаги могат да се обърнат за помощ към сервизите им.

В същото време компании като iFixit и Simple Mac са на друго мнение. Според тях механизмите на клавиатурата са прекалено крехки и дори най-малкото количество външни частици може да наруши нормалната им работа. Не е изключено това да се дължи и на слаби пружини. Като цяло това е неприятен проблем за всички, които разчитат на компютрите си и не могат да си позволят да чакат времето, необходимо за сервиз. Засега обаче няма признаци, че Apple ще стартира специална сервизна програма.

Въпроси за здравината на новата клавиатура започнаха да се появяват още с премиерата й в MacBook 12” през 2015, но съобщенията за проблеми заваляха с излизането през следващата година на снабденият с нея MacBook Pro. След това компанията направи два пъти промени в дизайна на клавиатурата, като последно добави тънка мембрана под клавишите. Apple вече има специална сервизна програма за клавиатурата, но тя покрива само първите две поколения. В нея клавиатурите се подменят за период от 4 години от покупката на лаптопите, но и новите компоненти вероятно ще бъдат засегнати от проблема.

Източник: WSJ, 9to5mac

Оферти на деня