Apple продава повече часовници от швейцарските компании

Apple Watch доминира на пазара за умни часовници, но изглежда устройствата от серията са толкова популярни, че изместват дори цялата швейцарска индустрия за часовници. По данни на компанията за пазарни изследвания Strategy Analytics (SA) Apple е доставила 30.7 милиона часовника през 2019, което представлява скок от 36% на годишна база.

За сравнение, през този период всички швейцарски производители на часовници са доставили 21.1 милиона устройства, което пък е спад с 13% спрямо 2018. От SA посочват, че аналоговите часовници остават популярни сред по-възрастните потребители, но по-младите избират умните модели. Apple успява да наложи продуктите си през по-дълбоки търговски канали, а времето за ответна реакция от страна на швейцарските производители изтича.

Източник: Strategy Analytics

 • IMG_20200212_114953500.jpgИдеята е че "бижуто" тежеше почти колкото телефон ама си вършеше работата за която реално е предназначен.Носих и Сейко 8 години ама вече към обикновен часовник няма да се върна особено след като с последният ми смарт такъв и постоянния му мониторинг се оказа че имам проблеми с пулса та ходя на кардиолог за това и се следя.Освен това качеството на часовника който нося няма нищо общо с кучите марки тип зрънчо които продават по 60-70 лв и все тях визирате и те са ви представата за смарт-часовник. Мисля, че разводнихме темата, аз продължавам да твърдя, че луксозните марки висок клас си имат своята ниша, която също отчита ръст, а че Apple продават повече си е статистика за Apple и останалите производители на смарт часовници. Няма да се учудя, ако голяма част от притежателите на механични часовници имат и смарт. Относно качество и цена визирам конкретно Apple и донякъде Fitbit, но кой какъв часовник харесва си е негов личен избор.
  n1
 • [attachment=0]IMG_20200212_114953500.jpg[/attachment]Идеята е че "бижуто" тежеше почти колкото телефон ама си вършеше работата за която реално е предназначен.Носих и Сейко 8 години ама вече към обикновен часовник няма да се върна особено след като с последният ми смарт такъв и постоянния му мониторинг се оказа че имам проблеми с пулса та ходя на кардиолог за това и се следя.Освен това качеството на часовника който нося няма нищо общо с кучите марки тип зрънчо които продават по 60-70 лв и все тях визирате и те са ви представата за смарт-часовник.
  AVKansazov
 • Ако искаш да ти извадя старото си бижу Восток и да те ударя по главата с него? :lol: Няма нужда, като не ти харесват швейцарските, извади френски Bell&Ross или немски A. Lange & Söhne, няма как да впечатлиш с поливинилхлоридната играчка, MyKi за възрастни :lol:
  n1
 • Ако искаш да ти извадя старото си бижу Восток и да те ударя по главата с него? :lol:
  AVKansazov
 • И аз имам смарт, вече е legacy product, купих го навремето по три причини, от малкото работещи с WP, прилича на истински часовник, не поливинилхлориден хибрид и от швейцарски сайт със значителна отстъпка. Vector Luna, Fitbit ги закопаха. :evil:
  Иначе нося Sector хронограф и събирам сили за следващото ниво.
  n1
 • По принцип си е точно мъжко бижу часовника. Отдавна отмина времето на ланците и гривните и един хубав часовник е идеалния начин да подчертаеш някакъв стил. Въпреки че и аз ползвам смарт часовник, имам и няколко швейцарски (ама не от най-скъпите де) и когато нося риза задължително съм с някой от тях. В ежедневието си ползвам смарта.
  iWolff
 • Да бе, да... къде отиде оня където разправяше че часовникът не служел за да показва времето ами бил мъжко бижу та затова смарт часовниците били безсмислени... и ти ли така? :?
  AVKansazov
 • Нормално е да продава повече,говорим за пласмасови евтинджоси :lol: Хубав швейцарски часовник не показва само времето,показва и колко може собственика...
  LAODSE
 • Организаторите на Baselworld ще си разплетат чорапите от потрес. :lol: Отдавна са ги разпрели имам 6 механични часовника обаче нося само ейпълския просто другите са ми безмислени Нали, като в оня виц "щото гледам - не ги карат много" :D
  До някои модели се вреждаш с предварително записване, ако си в списъка изобщо, има ръст при т.нар. "collectible timepieces" :idea:
  Сигурно и продажбите на Дача са в пъти по-високи от тези на Ламборджини :lol:
  Факт е ама е Дача е кола с която можеш да вършеш работа а Ламборжинито да го разнасяш на платформа и да позираш по паркингите
  Dan4o13
 • Организаторите на Baselworld ще си разплетат чорапите от потрес. :lol: Отдавна са ги разпрели имам 6 механични часовника обаче нося само ейпълския просто другите са ми безмислени Нали, като в оня виц "щото гледам - не ги карат много" :D
  До някои модели се вреждаш с предварително записване, ако си в списъка изобщо, има ръст при т.нар. "collectible timepieces" :idea:
  Сигурно и продажбите на Дача са в пъти по-високи от тези на Ламборджини :lol:
  n1
 • Организаторите на Baselworld ще си разплетат чорапите от потрес. :lol: Отдавна са ги разпрели имам 6 механични часовника обаче нося само ейпълския просто другите са ми безмислени
  Dan4o13
 • Организаторите на Baselworld ще си разплетат чорапите от потрес. :lol:
  n1
 • Хубаво, но това е като новината - Ксиоми продава повече телефони от Епъл или Шкода продаде повече коли от Порше.
  Подробност е, че някои швейцарски часовници струват колкото един чувал айуотчове.
  Много си прав! Да не кажем че и колкото три чувала(че и повече има) въпреки че за мен тези умни “часовници” са много други неща на първо място но не и часовници,и да ги сравнява някой(дори и само по-продажби) с вече истински часовници,ми е малко нелепо....
  pretorianec
 • Хубаво, но това е като новината - Ксиоми продава повече телефони от Епъл или Шкода продаде повече коли от Порше. Подробност е, че някои швейцарски часовници струват колкото един чувал айуотчове.
  npet