Apple промени картата на Крим според руските изисквания

Apple промени картата на Крим според руските изисквания

Информация на BBC показва, че Apple е изпълнила руските изисквания и в нейните приложения анексираният Кримски полуостров се показва като част от Русия. Това става, когато Apple Maps и Weather се ползват на територията на страната. Руската Дума потвърждава промяната в изявление, в което посочва, че освен Крим и Севастопол, който се третира като отделен регион, се показва като част от страната в устройствата на Apple.

Според тестове на BBC в Москва промените засягат устройствата, които ползват руското издание на App Store. Изданието посочва, че от няколко месеца Apple е водила разговори с Русия заради т.нар. неточности в означаването на Крим. Първоначално компанията предложи да показва Крим като неопределена територия, която не принадлежи нито на Русия, нито на Украйна. По-късно обаче Apple е изпълнила исканията на руските власти.

В същото време Google Maps не показва Крим като принадлежащ на някоя от двете страни, но в Русия ползва руското изписване на имената на населените места. Полуостровът беше анексиран през 2014 година и досега по-голямата част от международната общественост все още не го признава като част от Русия.

Източник: BBC

Оферти на деня