Apple с най-много приходи от пазара на таблети през 2019

Компанията за пазарни анализи Strategy Analytics (SA) публикува данни за развитието на пазара за таблети през изминалата година, като разпределението е по използваните в устройствата чипсети. Отчита се ръст от 2% на оборота на годишна база, като той достига 1.9 милиарда долара.

Apple има най-голям дял от приходите с 44%, което се дължи на доминиращата позиция на таблетите iPad. По 16% от приходите отиват при производителите на устройства с решения на Qualcomm и Intel. Платформите на Qualcomm се използват основно в таблети с Android, а процесорите на Intel са предимно в решенията с Windows. Интересно е, че и Qualcomm се опитва да навлезе при таблетите с операционната система на Microsoft.

Челната петица се допълва от Mediatek и Samsung LSI, но не се споменава какъв дял имат тези платформи. SA отчитат ръст на продажбите от подразделението за чипове на Huawei, HiSilicon, както и от Samsung LSI. Те се възползват основно от наличието на затворена екосистема, както и от възможността за интегриране на опции за достъп до клетъчни мрежи.

Източник: Strategy Analytics