Apple с повече приходи, но печалбата намалява

Apple с повече приходи, но печалбата намалява

Apple разкри финансовите резултати от своята дейност през третото тримесечие на годината (четвърто за фискалната година на компанията), които показват, че за периода приходите от iPhone са намалели с почти 10% на годишна база до 33.4 милиарда долара. В същото време приходите от услуги отчитат ръст с 15% до рекордните 12.5 милиарда долара. Общите приходи за тримесечието достигат до рекордните 64 милиарда долара, което е с 2% повече спрямо миналата година, но оперативната печалба намалява с 3% до 15.6 милиарда долара.

Като цяло резултатите следват общата тенденция за спад в приходите от хардуер и за ръст в тези от абонаментни услуги. Компанията вече има над 450 милиона плащащи абонати при 300 милиона преди година. Приходите от Mac намаляват с почти 5% до 6.99 милиарда долара, но при iPad, аксесоарите и носимите устройства има значителен ръст.

Ще бъде интересно да видим как ще се променят приходите от услуги през настоящото тримесечие, през което ще заработи Apple TV+. По традиция този период е най-силен за Apple, защото включва и продажбите около празниците в края на годината. Компанията прогнозира приходи в диапазона 85.5 – 89.5 милиарда долара при 84.3 милиарда за последното на 2018.

Източник: Apple

Оферти на деня