Apple се размина с поскъпването на iPhone

На 15 декември цената в САЩ на най-важните продукти на Apple iPhone, iPad и MacBook щеше да се увеличи с 15%, но договорената в последния момент търговска сделка с Китай предотврати това. Без нея цената на iPhone например щеше да скочи с до 150 долара, което несъмнено щеше да се отрази на продажбите в изключително важния сезон на предпразнично пазаруване.

Компанията можеше да избере да не увеличава цената и да преглътне разликата, но това щеше да се отрази на печалбата й. Според Дан Айвс, който е анализатор в Wedbush Securities, този ход би намалил печалбата на Apple през 2020 с около 4% на акция. Ако компанията беше реагирала на митата с повишаване на цената на iPhone, търсенето на телефоните през 2020 би намаляло с 6 – 8%, прогнозира той.

Предколедният подарък на Тръмп е добре дошъл и за други компании от технологичния сектор, но Apple вече плаща по-високи мита за Apple Watch, AirPods, HomePod и iMac. Допълнителните налози може и да бъдат свити на по-късен етап, защото постигнатото споразумение между САЩ и Китай е представено като първи етап. Според източници на Bloomberg официалните лица са обсъдили потенциално намаляване на съществуващите мита за китайски стоки.

Източник: Bloomberg