Apple спечели забрана и за продажбите на Galaxy Nexus в Щатите

Apple спечели забрана и за продажбите на Galaxy Nexus в Щатите
За седмица Apple успя да постигне втора съдебна победа срещу Samsung в Щатите след като съдия Луси Кох уважи желанието на американската компания за предварителна забрана на продажбите на смартфона Galaxy Nexus. Сега Apple трябва да внесе гаранция от 96 милиона долара, за да успее да си осигури забраната. Тя ще се използва за покриване на загубите на Samsung в случай, че това решение бъде отхвърлено по-късно. По-рано миналата седмица Apple успя да постигне подобна забрана и за продажбите на таблета Galaxy Tab 10.1, за която трябваше да внесе значително по-малката сума от 2,6 милиона долара.

Решението е интересно, защото това е флагмана в серията Nexus на Google, чиято продажна цена през тази седмица беше намалена до 350 долара. Според информация на FOSS Patents, Apple са успели да убедят съдията, че смартфона нарушава 4 патента, най-вероятно заради производителя Samsung, но като причина за забраната се посочва патент '604, който е за бързо търсене на информация в стил Siri.

http://www.reuters.com/article/2012/06/29/us-apple-samsung-idUSBRE85S1J320120629

 • [Quote]В ново допълнение към делото между двата гиганта в Калифорния, Samsung отбелязва, че другата компания си е позволила свободата да разпраща писма до доставчици и търговци на продуктите на Samsung, в които им казва да не ги продават. Писмата включват копие на съдебното постановление, както и послепис, в който Apple предупреждава, че фирмите ще станат „съучастници в престъпление'', ако продават продуктите. В допълнението си Samsung твърди, че другата компания е пресякла допустимите граници с писмата, като в тях нарича противника си „опасен, заплашителен“. Apple изпрати писмата за Galaxy Tab 10.1 на 28-ми юни, а тези за Galaxy Nexus –на 3-ти юни. В случая на Nexus, това е било три дни преди съдебната забрана да бъде временно анулирана. Но какво е извинението за таблета?[/Quote] Ето и цялата статия - http://www.kaldata.com/71552/Apple-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-Samsung.html Възниква въпроса - Не стигна ли твърде далеч Аpple в претрнциите си за забрана на тези устройства?
  sirgeorge
 • [Quote]Автор: AVKansazov Дата: 30.06.2012 13:06 Скоро ще махнат забраната с решение на друг съд.[/Quote] Та както вече казах ;) [Quote]Победата на Apple над Samsung се оказа краткотрайна. В началото на седмицата американски съд постави временна забрана на продажбата на телефона Galaxy Nexus в САЩ, заради което Google премахнаха модела от магазина си за приложения. От днес обаче смартфонът отново е в продажба през Google Play. Това стана след като в петък федерален апелативен съд премахна забраната на по-ниската инстанция за временен период от време. Периодът изтича следващия четвъртък и дотогава съдът очаква от Apple да представят всички документи доказващи, че забраната трябва да бъде възобновена. Междувременно Samsung продължават да работят по своето обжалване. Същият съд освен това реши временно да отмени и забраната на продажбите на таблета Samsung Galaxy Tab 10.1 в САЩ. На този етап не е ясно кога ще бъде проведено последното дело и дали, дори Apple да представят исканите от съда документи до четвъртък, забраната ще бъде преустановена моментално. Това ще разберем следващата седмица.[/Quote]
  AVKansazov
 • Е, Apple са най-добрите
  D_Pasarela
 • А как така тия смешници забраняват каквото и да било за друга компания? Не че ми пука за дебелите, ертарди американци, но все пак. Така и така скоро се очертава даостане по естествен път единствената страна, в която се купуват ай-лайната.
  Kaiser Soze
 • В същото време Apple загуби патентна битка срещу HTC, така Apple не успя да блокира вноса на 29 смартфона на тайванския производител в САЩ - http://www.bloomberg.com/news/2012-06-06/apple-seeks-to-block-import-of-newest-htc-phones-tablets.html П.п. Да припомня за какво става въпрос - http://www.mobilebulgaria.com/old/forum/read.php?parent_id=397086&cat_id=15&view=0
  sirgeorge
 • Сериалчето е хубаво, и аз го гледам :) Отсега нататък - всичко зависи дали Гугъл ще пречупят напъните на нахапаната ябълка. То от тези напъни само едно може да стане - оакване в глобален мащаб...
  KOBRETI
 • @vladovn Определено предизвика интереса ми към този сериал, ще го гледам тези дни (yes) @KOBRETI Явно е така, сега от Google намаляват възможностите на Nexus-а за търсене. Кой печели от това... бих казал, че и самите Apple нищо не печелят по този начин, освен гнева на хората. Тъпа история, явно отсега нататък все по-често ще има подобни глупости, от които основно потребителите ще са засегнати.
  SwollenMembers
 • [Quote]Тема: Re: Apple спечели забрана и за продажбите на Galaxy Nexus в Щатите Автор: SwollenMembers Публикувано: 04.07.2012 12:24 Мисля, че единственото спасение от подобна перспектива е противодействие от страна на правителствата, трябва да има сериозен контрол върху подобни корпорации, които боравят с всичката възможна лична и нелична информация. Това най-вероятно в близкото бъдеще ще бъде сериозен проблем[/Quote] Да, съгласен съм. Затова ми и хареса идеята на сериала. Показва едно доста реалистично бъдеще. Дори идеята за антикорпоративен тероризъм е доста добра. В сериала се показва как едно малко движение против корпорациите, явно ще прерасне в терористична мрежа отнемаща много животи. M$ е един от гигантите, които обръщат все по - сериозно внимание на други индустрии. Ето, разработват цяла система за автомобил. Apple също. iCar в даден момент е бил доста истински, така както в момента e iPanel. Очаквам след представянето на последния от тези продукти, да започнат дела за спиране на продажбите на телевизори, приемници, медия центрове, софтуер за гледане на компютър, ip базирани разпространения... за да може по възможност да остане само един на пазара, патентовал незаконно в повечето случай.
  vladovn
 • Например защото в съда Епъл не искат обезщетение, а спиране на продажбите... Общественоизвестно е, че Епъл не продават патентите си, а ги ползват за патентна война... И на всичкото отгоре патентоват все неща, които други са измислили преди тях! Думата за такива е само една!
  KOBRETI
 • [Quote]Ако беше казал популярна десктоп/лаптоп OS, изключително популярна OS при мобилните телефони по - щях да се съглася.[/Quote] Популярна ... общо взето имат минимален дял при десктоп/лаптоп OS на фона на Microsoft, които са абсолютен властелин. В мобилните телефони - колкото популярна е iOS, толкова популярна е и Android. [Quote]Мисля, че ясно казах корпорации, не една определена. Но перспективата за такова бъдеще определено е ужасна.[/Quote] Да, така е. Аз лично съм притеснен от властта на Google в интернет пространството, както и опитите на Microsoft да завладеят и пазара на смартфони, така тяхната OS може да се окаже преобладаваща при телефони, таблети и компютри. На този етап още са доникъде при мобилните платформи, но с пари всичко се постига. Мисля, че единственото спасение от подобна перспектива е противодействие от страна на правителствата, трябва да има сериозен контрол върху подобни корпорации, които боравят с всичката възможна лична и нелична информация. Това най-вероятно в близкото бъдеще ще бъде сериозен проблем
  SwollenMembers
 • [Quote]Именно - а ако Нокиа беше отказала да лицензира тези патенти и беше поискала да спрат да си продават устройствата?[/Quote] А, откъде сме сигурни, че Apple отказват лицензирането на патенти ? Може просто от Google да отказват да плащат за тях? В момента и Nokia имат проблем с Google точно поради тази причина.
  SwollenMembers
 • Правейки аналогия с нещо, което наскоро каза, отговора ми е следния: щяхме да караме автомобили без чистачки .. :)
  asenna5
 • Именно - а ако Нокиа беше отказала да лицензира тези патенти и беше поискала да спрат да си продават устройствата?
  KOBRETI
 • Епъл не винаги печелят, тъй като имат стратегия, но нямат тактика. Една от най-бруталните загуби на компанията е след битката с Нокиа по повеод съдебен иск на фините срещу тях още от 2009г. (делото е спечелено 2011г.) по отношеие 10 патента, свързани с "touchscreen" интерфейсите, системите за идентификация на повикване (caller ID), подсветката на екраните, както и 3G и Wi-Fi технологиите. Всяка една от изброените характеристики е основна част и от мобилните телефони на Apple iPhone, и от таблетите iPad, ...всички имат ключова роля във всички мобилни продукти на Apple, нови и стари. Тъй като не могат да си позволят да не ползват патентите Епъл си плащат като попове солидни цифри на Нокиа за всеки един направен от тях смартфон/таблет (а първоначално плати и бая солена сума). Нокиа бая ги напляскаха и това беше стратегическа победа срещу Епъл, въпреки, че загубата им донякъде беше "сладка", тъй като сега всички производители на Андроид-смартфони плащат на фините за същите патенти..
  asenna5
 • Един iPod е много скромно за apple. Ако беше казал популярна десктоп/лаптоп OS, изключително популярна OS при мобилните телефони по - щях да се съглася. Apple продават и доста компютри, таблета им е с най - голям пазарен дял, софтуерните им продукти са проникнали надълбоко сред доста професионални среди. Сега се задават и облачните услуги, където apple ще предложи много. iTunes е първенец по продадено съдържание, определено някой албуми стават успешни, защото са пуснати първо там. Мисля, че ясно казах корпорации, не една определена. Но перспективата за такова бъдеще определено е ужасна. Мисля, че патентите трябва да се премахнат или поне да не се завеждат дела във връзка с тях. От това губим - и аз и ти.
  vladovn
 • [Quote]Та, най - интересното в сериала, е че, в бъдещето корпорациите управляват. Мобилните оператори са "правителството", техн. компании колят и бесят, но и дават "кредити" (вместо пари) с които може да съществуваш, сигурност и нормален живот. Определено сериала е повлиян изключително от apple.[/Quote] Интересно, аз пък си мисля че ако някои има потенциала за подобно нещо, то това са Google. Едва ли можеш да управляваш света чрез един iPod, докато чрез интернет и цялата тази информация, с която те разполагат - определено можеш
  SwollenMembers
 • @[i]milen888[/i] и @[i]KOBRETI[/i]: Апъл не са първия патентен трол. Спомням си преди 15г. m$, които "сега са много разбрани" съдиха на ред за смешни патенти. Един от най - бруталния патент които имаха е за двойния бърз клик с левия бутон на мишката, чак извадиха командата от линукс, защото иначе, все трябваше да плащат лицензионна такса. Apple се държи, точно като m$. M$ вече приключиха с патентните войни, излезе, че никой не може да ги победи, където губиха, червивите с пари редмънци купуваха делото. Сега рекетират голяма част от конкуренцията за смешни патенти, от които иначе печелят повече от колкото собствените си конкуренти продукти. Apple дори искат доста малко за лиценз, в сравнение с m$. Сега гледам поредната американска боза "Continuum". http://www.imdb.com/title/tt1954347/ Та, най - интересното в сериала, е че, в бъдещето корпорациите управляват. Мобилните оператори са "правителството", техн. компании колят и бесят, но и дават "кредити" (вместо пари) с които може да съществуваш, сигурност и нормален живот. Определено сериала е повлиян изключително от apple. Сега очаквам холиууд да се включи в патентната война. Гласовия контрол на компютър присъства от 1965 в пилотката на star trek и ако paramount са успели да го лицензират, като повечето неща от ST, то apple ще имат сериозен проблем. Напомням, че преди време заради paramount от android market свалиха приложениeто "tricoder", точно защото е от ST.
  vladovn
 • Точно затова купиха Моторола-за да се защитят от наглата патентна война, започната от ябълката срещу Гугъл и Андроид! Майкрософт кротко си прибират патентни такси от всеки телефон и няма проблеми, докато "великата ябълка" не иска-тя завежда искове в съда за забрана на продажбите. Тоест действа директно в ущърб на нас потребителите, искайки да намали конкуренцията и да попречи на потребителите да купуват нещо друго освен прехвалените им прескъпи продукти... В новината си пише каква е целта на Гугъл: [Quote]Според публикуваната информация, Google и Samsung са разработили съвместен план за действие срещу Apple, чиято крайна цел е сключване на крослицензионно споразумение за всички спорни патенти.[/Quote] Правиш ли разлика межу едно такова чисто защитно действие и възможноста да действа като ябълката, т.е. да иска в съда забрана за продажба на техните продукти???
  milen888
 • Нищо хубаво не ни чака от тези патентни дела, така че не виждам повод за радост, каквато изразяват предните няколко поста. И от Apple не са ми "любимци", просто Google ми стават все по-малко симпатични, особено след като купиха Моторола само с цел патенти... започват да действат като Microsoft, ако има фирма която да ги заплашва - купуваме я и след това я унищожаваме (beer)
  SwollenMembers
 • [Quote]В случая с Епъл - каквото повикало, такова се обадило... [/Quote] Ето това е истината (yes) По нагли патентни претенции от ябълката не е имало никога...
  milen888