Apple стана на 45

Apple стана на 45

Вчера една от най-разпознаваемите технологични компании в света стана на 45. Става дума за Apple, която е основана на 1 април 1976 от Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн. 12 дни по-късно Уейн продава своя дял от 10% на другите двама, за да избегне бъдещи финансови загуби. Това не се оказва особено далновиден ход, защото днес този дял би струвал над 200 милиарда долара.

Историята на Apple започва в гаража на Джобс в Лос Алтос, където той работи с Возняк по компютъра Apple I през 1975. Джобс успява да сключи споразумение с малък компютърен магазин в близкия Маунтин Вю, който през юли 1976 започва да продава Apple I за 666.66 долара. Цената е била такава, защото Возняк харесвал повтарящи се цифри.

Apple преминава през много периоди, а след като почти фалира в края на 90-те успява да се превърне в една от най-ценните публично търгувани компании. През изминалите десетилетия на нея дължим много знакови продукти като Macintosh (1984), iPod (2001) и iPhone (2007), а легендарните презентационни умения на Джобс бяха копирани многократно.

По случая изпълнителния директор на Apple Тим Кук благодари на всички от семейството на компанията и сподели цитат на Джобс - "Пътуването досега беше страхотно, но едва сега го започваме". Стив Джобс ни напусна на 5 октомври 2011, когато стартира новата ера в развитието на Apple. Под ръководството на Тим Кук тя успя да стане една от най-ценните компании с оценка от над 2 трилиона долара и няма признаци нейния възход да се забави.