ARM обяви плановете си за бъдещето, иска да се конкурира с Intel

ARM обяви плановете си за бъдещето, иска да се конкурира с Intel

Само преди няколко седмици ARM обявиха новите ядра Cortex-A76, които обещават 35% увеличение на производителността спрямо техните предшественици. Първите чипсети с тях ще се появят до края на годината, а сега компанията обяви и плановете си за близкото бъдеще. Най-интересното е, че при новите чипсети, които ще са произведени по 7 и 5 nm процес, ARM вече не се притеснява да прави директни сравнения с производителността на Intel. Наследникът на Cortex-A76 е с кодово име Deimos и ще е произведен също по 7 nm процес.

Той ще предлага повишение на производителността с 15% и ще бъде представен през 2019. Веднага след това ще се появи и Hercules, който ще бъде наличен във варианти по 7 и 5 nm процес. 7 nm версия ще предлага подобрена с 10% производителност спрямо Deimos, а 5 nm вариант ще е още по-бърз. По този начин Hercules ще е с цели 250% по-добра производителност от актуалните ядра Cortex-A73. ARM също така очаква Cortex-A76 да може да се мери с Intel Core i5 7300U при едноядрените задачи, но естествено при много по-ниска консумация на енергия.

Intel Core i5 7300U постига своите резултати при 15W TDP, докато решението на ARM има нужда от под 5W. Естествено това сравнение е с доста условности, защото чипсетът на Intel e двуядрен, а освен това включва и графичен чип, която повишава разхода на енергия. Освен това става дума за процесор от 2017 и Intel съвсем скоро ще представят ново поколение. Въпреки това обаче постиженията на ARM са доста сериозни и правят техните решения интересна алтернатива при лаптопи с ChromeOS и Windows on ARM.

Източник: ARM