Бъг в приложението на Facebook позволил разговори с непознати

Бъг в приложението на Facebook позволил разговори с непознати

Facebook потвърди, че в предназначеното за деца на възраст до 13 години приложение Messenger Kids е бил открит бъг, който е позволил в чатовете да се включат и непознати лица. Приложението се появи през 2017 и обеща защитено място за общуване на по-малките на мястото на стандартната версия на Messenger. Една от неговите особености позволяваше на децата да чатят само с приятели, които са одобрени от родител или настойник.

Именно това ограничение заобикаля открития бъг, който е направил възможно в груповите разговори да участват и неоторизирани лица, които може и да са възрастни. Компанията вече е известила някои родители, че е открита техническа грешка, която засяга малък брой групови чатове. Те са били деактивирани. Според данни на The Verge съобщението е било пратено към хиляди родители.

Децата, които ползват Messenger Kids, могат да говорят едно с друго, когато родител или настойник одобри приятелството за всяко дете. В групови разговори обаче е възможно детето да общува с трето лице, което може да е одобрено от един от родителите, но не и от другите. Одобрени възрастни (родители или членове на семейството) могат да разговарят с децата през Messenger Kids, което означава, че непознатото външно лице в чатовете може да бъде и възрастен.

От Facebook заявяват, че този бъг вече е отстранен и досега не са получили оплаквания от родители за злоупотреба с него. Засега обаче не е ясно колко време е бил активен и кога компанията е разбрала за него. Това е поредният проблем с опазването на личната информация на потребителите на Facebook, но този път става дума за деца, на чиито родители е била обещана сигурна среда за комуникация. Малко след старта на приложението експерти призоваха компанията да го премахне.

Източник: BBC