Българин с първа награда в регионалното издание на конкурса Huawei Next Image Awards

Българин с първа награда в регионалното издание на конкурса Huawei Next Image Awards

На 10 септември бяха обявени снимките - победители в регионалното издание на конкурса на Huawei – Next Image Аwards. Фотографи от 20 страни изпратиха 67 610 кадъра, над 6000 от които от България – една от най-активните държави, участващи в конкурса. Те събраха общо 956 326 гласа. Конкурсът беше разделен в 6 категории, като най-много снимки - 26 649, участваха в категорията Nature. За България обаче най-печеливша се оказа категорията Check-In, в която български участник с профилно име emiliobgr спечели първото място със снимката си "Sir Archibald" с описание #sirarchibald and morning fog in Varna, Bulgaria.

Победителят взима всичко

Конкурсът предложи стойностни награди за всички победители. Наградата е голямо признание, както за участващите професионалисти, така и за аматьорите, като разбира се най-голямата награда за всички е признанието на хората. Голямата награда в конкурса - Grand Prix Award, печели Rekapavo от Унгария със снимката си "Art & Leukemia". Rekapavo е избран от журито сред много други участници, за да получи не само парична награда на стойност 10 000 евро, но и лаптоп MateBook X, както и фото екскурзия до Италия, която е спонсорирана и организирана от National Geographic. Освен това снимката му ще бъде публикувана в престижното списание National Geographic. Негова е снимкaта, която е избрана от журито сред всички качени на сайта и е получила най-голям брой гласове от феновете. Носителите на първа награда във всяка от категориите, сред които и emiliobgr, печелят Huawei Matebook X, публикация в National Geographic и 2000 евро.

Престижното жури

Конкурсът за мобилна фотография на Huawei Next Image Awards за Централна и Източна Европа се фокусира върху една специфична сфера във фотографията – мобилната. Модерните смартфони вече са оборудвани с камери, които могат достойно да се конкурират с традиционните фотоапарати. Човек вече трудно може да открие разликите между две снимки, направени със смартфон и фотоапарат. Напредъкът в технологиите е настина неизбежен, а лицата, които представят журито в конкурса доказват, че дори професионалните фотографи, обучени в традиционна фотография, виждат, че нещата се променят. Мобилната фотография дава възможност на всеки да улови най-добрия кадър – онези наистина впечатляващи мигове, които могат да станат произведение на изкуството. Факт е, че вече почти всеки има смартфон с камера в джоба, а това предоставя лесна възможност да се улови магията на ежедневната реалност, която ни заобикаля.

Всички това сериозно затрудни журито във финалния им избор. Имаше три основни фактора, които бяха взети под внимание от журито при избора на отличените снимки. Първият бе художествената стойност на всяка фотография. Вторият – качеството на снимката и третият – степента на уникалност на заснетия кадър.

Журито беше съставено от шестима професионалисти, които имат различен артистичен произход:
Доминик Брако - фотограф на National Geographic;
Алекс Ламбрехтс - оторизиран фотограф на Leica;
Томаш Лазар - лауреат на World Press Photo;
Боби Анвар – високо признат фотограф в Дания;
Гал Гадот - актриса и рекламно лице на серията Huawei P20;

Тази експертна група бе допълнена от президента на Huawei Consumer Business Group за Централна и Източна Европа – Янмин Уанг. "Искаме да предоставим възможност на всички любители на фотографията да направят най-добрите снимки с нашите смартфони. Хилядите качени снимки, които видяхме в конкурса ни Next Image, ни насърчават да продължаваме да изследваме още по-задълбочено възможностите за изграждането на едно ново поколение на визуална култура заедно с всички потребители на мобилни телефони по целия свят", заяви той.

Наградите и славата

Основният Grand Prix победител, с други думи, фотографът, който направи най-добрата снимка според журито, спечели MateBook X, публикация в списание National Geographic и 10 000 евро. Той също така ще получи възможност да стане част от експедицията на National Geographic. Във всяка категория, победителите на 1-о място получиха 2000 евро и MateBook Х като останалите участници също имаха възможност да получат ценни награди. Класираните автори на снимки на 2-о и 3-о място във всяка категория получиха съответно Huawei P20 Pro и Huawei P20.

Трябва специално да отбележим и специалната Награда на публиката (предоставена във всяка категория) – като там победителите бяха наградени с Huawei P20 за снимката им, събрала най-голям брой гласове от всички фенове. Тази година получихме рекорден брой невероятни снимки и много други участници заслужиха награди, но за съжаление имаше награди само за най-добрите.

Факт е, че мобилната фотография печели все повече и повече вниманието на хората. Това доказа конкурсът на Huawei - Next Image Awards, броят на участниците в него, изпратените снимки и броят на гласувалите. В резултат на това все повече и повече хора се интересуват как могат да станат професионални фотографи или любители, които искат да заснемат уникални и силно въздействащи кадри. Всичко това е възможно, благодарение на постиженията на съвременната технология, например с помощта на Huawei P20 Pro – лидер в класацията на DxO за най-добрите фотографски смартфони.

Той е оборудван с тройна камера с разпознаване на изображения, страхотен нощен режим и усъвършенстван изкуствен интелект, който значително повишава качеството на снимките и по този начин поставя нови граници на възможното в мобилната фотография. Освен това Huawei P20 Pro позволява на потребителите му да заснемат кадри като истински шампиони или професионалисти в конкурса Next Image.

Страницата на конкурса Huawei Next Image Awards е тук.