България е на девето място в света по скорост на 4G мрежите

България е на девето място в света по скорост на 4G мрежите

Мобилният 4G интернет на българските оператори е на девето място по скорост в света. Това показват последните данни на OpenSignal, които обхващат периода от 1 октомври до 29 декември 2017 година. С по-бърз интернет могат да се похвалят само потребителите в Сингапур, Холандия, Норвегия, Република Корея, Унгария, Белгия, Австралия и Нова Зеландия. Средната скорост на 4G мрежите в България за периода е 33,34 Mbps, докато при глобалния лидер Сингапур е 44,31 Mbps. През миналото лято България пак беше на 9-о място със средна скорост 34,07 Mbps.

OpenSignal измерва и наличието на 4G услуги, като се отчита пропорцията на времето, през което потребителите имат достъп до определена мрежа. За нашата страна този параметър е 73,96%, което ни отрежда място в златната среда. По този показател абсолютен лидер е Република Корея, където LTE покритието е 97,49%, а на второ място се нарежда Япония с 94,70%. Като цяло с над 90% покритие са едва 5 страни.

Изследването се базира на реалните скорости, които са измерени от потребители на специално тестово приложение. За целта се събират по 2 милиарда измервания дневно от различни точки на света, за да може да се получи максимално обективна картина. От OpenSignal подчертават, че замерванията се извършват във всички часови пояси и се провеждат както на открито, така и на закрито, а за актуалния доклад са използвани 58 752 909 949 измервания от 4 852 320 устройства.

Източник: OpenSignal

 • Моето решение важи и проблем в самата мрежа, защо ако се дължи на злополучен опит на оператора за traffic shaping или просто претоварване, uc browser компресира леко видеото, прекарвайки заявката през собствен cloud сървър и може и да мине. Ако и това не е достатъчно, може да се опита с VPN. Ама трябва да е хубав, че иначе ще бави още повече.
  tzincbg
 • На мен никога не ми е давало грешка...
  Вито
 • Ако беше пробвал на Мтел щеше да ти се случи :D Иначе си прав - в много случаи може да е проблем с приложението :)
  rasho_belchev
 • Сигурен съм. Нито на виваком, нито на Теленор, нито на Макс ми се е случвало. Просто давам авариен вариант.
  tzincbg
 • Спря да дава грешка откакто смених оператора...
  rasho_belchev
 • На който му дава error на YouTube, да го зарежда през UC browser.
  tzincbg
 • Много! Като изключим наглите бездарници в офисите, но това важи за всички оператори и се лекува с онлайн плащане. :)
  rasho_belchev
 • Сега доволен ли си от Виваком?
  Blue Sky
 • Точно заради нета на Мтел минах на Вива! Не може аз всеки път като цъкна линк да се чудя дали ще зареди или не! А па в Youtube изобщо не се и опитвах да влизам... Направо изписва Error и чаооо!
  rasho_belchev
 • [Quote]Тези цифри може да са залъгалка за журналисти от пик и 24часа, но със сигурност не значат нищо за качеството на предоставяната услуга.[/Quote] И аз това му викам. Мен не ме бърка дали се изговарят 5 или 5 милиона минути на ден. Важното е аз какво получавам като услуга срещу парите си. А тя ден след ден се влошава и на моменти е неизползваема.
  Blue Sky
 • Аз по-скоро се чудя, колко човека са го имали и са го ползвали по времето на тестовия период миналата година, да се види доколко е представително проучването. На сайта им пише, че по света имат общо 20 мил. потребители, не знам дали става дума за редовни потребители.
  kapron
 • Да, току-що. Ето сравнение със спийдтест:. Аз поне не виждам голяма разлика.
  Ванката
 • Тези цифри може да са залъгалка за журналисти от пик и 24часа, но със сигурност не значат нищо за качеството на предоставяната услуга. Дай нещо от техническия отдел, а не от ПР отдела. между другото колко човека тук във форума са инсталирали open signal?
  kapron
 • По-скоро е от пренатоварване и ниски инвестиции. Дано се вземат в ръце или отиват в коша. [i]гласовият трафик в мрежата на Mтел за един ден е равнозначен на 109 години на един човек, говорещ непрекъснато. В същото време трафикът на данни през мрежата на оператора за ден е равен на 820 млн. снимки в HD формат. Това от пресконференцията за 5Г. С други думи, на ден се изговарят 57 милиона минути и 2,4 милиарда МБ на ден.
  Apple_fan
 • Не става въпрос за хейт, само отчитаме факти. Доста хора шерват ниски скорости и висока латентност при Мтел. И става все по-зле. Аз тествам в София, Ванката бе споделил от Пазарджик, а вчера един потребител - от В. Търново. И всичко това е случайно? И какво печелим от това? Преди се говореше, че си ъпгрейдват мрежата, но измина доста време. По-скоро е от пренатоварване и ниски инвестиции. Дано се вземат в ръце или отиват в коша.
  Blue Sky
 • Браво за точния коментар! Нека не забравяме как Виваком раздаваха по 2 ТБ интернет и тук форума се пълнеше "случайно" с тестове над 100 мбпс от едни и същи места, най-вероятно близо до клетката, но малцина бяха тези, които да пуснат един тест, където няма клетка например. Веднага щом приключи спийд тест класацията, свършиха и 2-те ТБ. Защо ли? Да, на много места 4Г-то на Виваком е по-добро от Мтел, но не е чак толкова добро, както го изкарват някои. Blue Sky, не знам какви тестове правиш и къде, но на мен пинга на 4Г ми е или около 15 мс, или 25 мс.
  Apple_fan
 • и се почна с поредния безсмислен хейт.. скоростите са добри, разликите между 3-те оператора в покритие/скорост са пренебрежимо малки и никой не може да ги изчисли с точност. Всички тия тестове, измислената награда от speedtest за най-бърза 4g мрежа /нагласена и най-вероятно платена/ са просто ориентировъчни статистики.
  maxito2
 • [Quote]Вероятно сте прави за скоростите, ама не е кой знае каква драма.[/Quote] Темата е точно за скоростите. [Quote]Проблемите на мтел по мои наблюдения не са със скоростта на сваляне, а с ъплоуда и латентността[/Quote] Латентността при Мтел е ужасна - около 35 ms, което е като 3G.
  Blue Sky
 • На 4G стои малко и превключва като види зора.
  kipe
 • Пише 3g?
  tzincbg