България ще осигури необходимите честоти за 5G услуги

По време на дискусия в рамките на неформален съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за следващото поколение 5G мрежи. Форумът се проведе днес в Талин, а министрите подписаха и съвместна декларация под мотото “Осигуряване на 5G успех за Европа”.

Министър Московски е подкрепил инициативата за изграждане на свързано общество с прилагане на новите технологии, основани на високоскоростни мрежи. “Изграждането и развитието на 5G свързаност във всички сектори на индустрията и в живота на обикновените хора ще допринесе за развитие на единния цифров пазар”, заявява Ивайло Московски. По думите му завършването на европейския цифров пазар е основна цел за българското правителство, включително и за предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз.

Министър Московски и неговите колеги са изразили общо мнение, че новите телекомуникационни мрежи ще бъдат гръбнак на европейския цифров пазар. Към 2020 година се очаква да има 26 милиарда свързани устройства, а 70% от хората ще имат смартфон. 5G инфраструктурата осигурява свръхвисока скорост на свързаност не само между индустриалния сектор в Европа, но и между отделните предмети от бита и елементи от градската среда. Тази свързаност е основата на иновации като електронно здравеопазване, енергиен мениджмънт и автономни автомобили.

Източник: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 • Чудя се изобщо ясна ли ви е целта на 5Г мрежата? Дотук виждам само глупости и опити да докажете кой е по-глупав...
  frmm
 • Ти пак нещо не си разбрал. [Quote]Радиочестотната лента около 700 MHz осигурява висока скорост и отлично покритие на мобилните 3G и 4G мрежи както в големите градове, където подобрява покритието вътре в сградите, така и за предоставянето на мобилна свързаност на отдалечени селища и на потребителите по магистралите. "Координираното използване на 700 MHz е огромна крачка напред по пътя на ЕС към 5G“, допълва Гюнтер Йотингер, еврокомисар за цифровата икономика.[/Quote] Как ще ми осигуриш 5G на 700 MHz, като ще се освободят 2x30 MHz и си пише ясно, че ще е за LTE? Вече има държави като Финландия, Германия и Франция, които вече ползват 700 MHz и то за LTE. В публикацията пише, че 700 ЩЕ НИ доближи до 5G, а не че ще се използва за 5G.
  Dubspace
 • Чети, баце: http://m.computerworld.bg/50418_es_postigna_sporazumenie_za_osvobozhdavane_na_700_mhz_za_mobilni_mrezhi И на много други места го има - 700 ще е за 5g.
  tzincbg
 • И какво не съм чел за 5G?
  Dubspace
 • Ако и на 5G ще се налага да си редя честотите според G-тата хич да на го почват
  kapron
 • Ама и ти малко чел-недочел я караш... Продължавай да се образоваш.
  samoznai
 • 700 ще е за LTE, а не за 5G. Минималния bandwidth за 5G е 50 MHz.
  Dubspace
 • ЕС смята да ползва 700 mhz. Едва ли ще стигне за всичко, но е нещо. Много ясно, че не всичко е готово като технология, важна е посоката.
  tzincbg
 • Стига си приказвал наизуст. Показваш, че не си много с технологиите. Как според тебе ще се доближа до 5G, като нямам нужния спектър и технологии като CA, 4x4 MIMO или Massive MIMO, 256QAM, Small Cell-ове, LTE-U (нелицензиран на 5 GHz), LAA (Лицензиран подпомогнат достъп), NB IoT и LTE-M (пак за IoT)?
  Dubspace
 • Това е планът. Тотална свързаност, автономни коли, навигация в сгради, интернет на нещата. Няма мърдане.
  tzincbg