BMW иска да намали емисиите на CO2 в Европа с 20% през 2020

BMW иска да намали емисиите на CO2 в Европа с 20% през 2020

Германският производител на автомобили от висок клас BMW възнамерява да намали с 20% емисиите на въглероден диоксид, които отделят продадените от него в Европа автомобили през тази година. Това пише aгенция Франс Прес, като цитира реч на изпълнителния директор Оливер Ципсе в германския град Бохум.

Заявката идва на фона на новите регулации на ЕС, които ще влязат по-късно през годината и ще принудят производителите на автомобили допълнително да ограничат емисиите им или да платят сериозни глоби. Ципсе посочва, че в Европа ще бъде достигнато намаляване на емисиите с 20% на годишна база.

Според производители и експерти продажбите на електрически и хибридни автомобили трябва да скочат рязко, за да могат компаниите да ограничат емисиите на CO2 до нива под средно 95 грама на километър. За сравнение през 2018 година новите автомобили на BMW са имали емисии средно 128 грама на километър. Компанията посоча, че през миналата година тази стойност е намаляла леко, но още не осигурява финалните данни.

Според Оливер Ципсе една трета от намаляването на въглеродните емисии може да дойде от ползването на по-малко замърсяващи двигатели с вътрешно горене, а останалите – от автомобилите с електрическо задвижване. Новият изпълнителен директор на BMW цели да увеличи продажбите в Европа на електрически и хибридни автомобили от 8.9% през 2019, на 25% през 2021, 33% през 2025 и до 50% през 2030.

Източник: Space Daily