BOE заплашва лидерството на Samsung при AMOLED екраните

BOE заплашва лидерството на Samsung при AMOLED екраните

Китайската BOE Technology вече отправя сериозно предизвикателство към лидерската позиция на доскорошния монополист при производството на гъвкави AMOLED панели Samsung. Според информация на онлайн изданието DigiTimes китайската компания е успяла сериозно да подобри производителността на своите поточни линии, да редуцира производствения брак и планира пускането на нови мощности с помощта на правителствени субсидии. По този начин до края на годината BOE ще успее да застраши лидерската позиция на корейците в ключовия пазарен сегмент.

Компанията планира изграждането на трета фабрика за панели от шесто поколение в град Чунцин, която сериозно ще увеличи капацитета на BOE. Първите мощности бяха пуснати през есента на 2017 година, а гъвкавите панели на BOE бяха използвани за първи път в Huawei Mate 10. През третото тримесечие на 2018 година китайският концерн успя да задмине LG и стана най-големият доставчик на дисплеи за Huawei за екраните на Mate 20 Pro.

В същото време BOE е успяла да редуцира сериозно производствения брак, което пък според данни на агенцията Display Supply Chain Consultants (DSCC) е позволило през четвъртото тримесечие да се постигне редукция на цената на 6.39” QHD+ AMOLED панел до 80 долара, а количеството на произведените екрани е нараснало от 125 000 месечно през третото тримесечие на 2018 до 1 милион през четвъртото. Интересното в случая е, че според Display Supply Chain Consultants (DSCC) още през първите месеци на 2019 BOE ще изравни цените с тези на Samsung (60 долара на панел), а до края на годината ще успее да слезе под тях.

Източник: DigiTimes