boombob предлага 500 минути към всички и 500МВ за интернет

boombob предлага 500 минути към всички и 500МВ за интернет

Стана известна празничната оферта на мобилната услуга bob. Наречена boombob тя включва 500 минути към всички мрежи в страната и още 500МВ за сърфиране в интернет при месечна такса 14,90 лева. Предложението е валидно от 20 ноември. След изчерпване на включените в пакета минути, цената за разговор е 10,8 стотинки на минута, а ако потребителите имат нужда от повече мегабайти могат да активират допълнителен пакет от 500MВ за 4,90 лева.

 

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • [Quote]Тези 5,9 фактически за януари или февруари са?[/Quote] Предплащаш таксата за февруари
    engadget
  • Моля за помощ. Подадох заявление за пренос през януари. Имам подписан договор от 2 февруари. Планът ми е минибоб (5,9 такса). Вече има фактура за период от 03.01 до 02.02. Фактура с цяла такса 5,9. Няма ли грешка? Тези 5,9 фактически за януари или февруари са?
    vasile12
  • Да прав си, но последно така се закачих на промоционалния нет енд кол ххл. Нета много ме кефи. А там са 10гб. Не че 2 гб са малко. Винаги бих си стеснил потреблението до там, но вече съм женен за виваком. За близките две години... това е.
    borusiq
  • Доброто е, че си на безсрочен договор и по всяко време можеш да се махнеш. Свободата не е безплатна и ако я искаш - плащаш въпросните 15 лева, който толкова много ти пречат.
    MobileBoy
  • Кое му е доброто но Боб пред плана на Теленор за 20 кинта.1-во не ти искат пари за измислен стартов пакет 2-ро минутите са 1000, от които до 100 озваш към Зона2 и 3-то дават 2ГБ нет, а боб ти дава едни умрели 500мин и 500мб за 15лв.плюс цената на стартовия пакет още 15лв.Кое му е доброто в случая:|
    rokon4o
  • Бих искал да направя още едно уточнение.Личния ми номер,още на 03.02. през деня беше занулен и с него всичко е наред.На децата ми,номерата бяха занулени след 9.00ч на 04.02.и при тях отчитането с нета е омазано.С изговорените минути всичко е наред.
    ne4o
  • Интересно. Утре ще проверя как е нета в служебния телефон - Нокиа с фенерче и дали има "ползвани" данни.
    Вито
  • Естествено,че синът ми е проверил брояча на телефона си.Той е на 20 г и от 5 г ползва различни смартфони,с интернет план.В случая е изключена грешка от негова страна,най малкото защото никога не правил 1000 мв за един ден.Освен това третия ми номер,използван от дъщеря ми има отчетени 200 мв за днес,при положение,че е използвала единствено WHATSAPP.Тази сутрин въобще нямаше интернет,понеже и на нея и бяха изразходвани мв-те и на обед хоп...200мв отчетени от оператора!И двамата са с Iphone 5S от една година и досега не са били изненадвани никога по подобен начин.
    ne4o
  • Бобът си е много добре. Хубаво щеше да е да го няма този нулев месец с смс-ите
    borusiq
  • Напротив доволен съм дали Теленор ще ми искат 15кинта аа :D като Боб и май им е доста по добра офертата на Теленор от всички останали(yes)
    rokon4o
  • rokon4o, какво пак си незадоволен(незадоволена)?
    treyyy
  • Решението е лесно: виж ползвания трафик през вградената такава функция на всеки смарт. Имах познат, който се беше назлобил на вивата що му свършил нета за 3 дена, но после установил през брояча, че снимките му автоматично отиват като бек-ъп в Google+ профила. Снимките ядът бая трафик. Общо взето голяма част от проблемите идват и от "задклавиатурното" устройство.
    asenna5
  • В тази връзка,ще споделя съмнението си,че ВОВ следват политика в интерес на М-тел плановете.Наскоро пренесох от М-тел 3 номера,на ВООМВОВ,като на два от тях активирах допълнително 500мв интернет.На единия номер,използван от синът ми,е активиран трети пакет от 500мв интернет,като въпросните 1500 мв се изчерпаха на 01.02 и в очакване на новия отчетен период-03.02,той получава СМС,че вече е изразходвал наличните 1000 мв,които разбира се,са от новия период?!?!След посещение в офис на ВОВ и разговор на служителя с някой от централата ми беше казано,че има много сигнали за проблеми с активирането на отстъпките и от самия телефон,да се обадя на 123 и проблема ще ми го решат.Да,обаче от 123 ми заявиха,че въпросните 1000 мв са наистина изразходвани и ако искам интернет,да активирам срещу 4,90 нови 500 мв!!!Или започват с измама,да подтикват към плановете на М-тел или проблемите с билинга на М-тел(ВОВ)навлизат в нова фаза!
    ne4o
  • Да,ама който е минал към боб и поради каквато и да е причина реши да се махне ,ще му е доста лесно,а не като другаде-24 месеца договор.Ако си на боб винаги можеш да минеш на нещо по-изгодно.
    zaboraboy
  • Май сега боб го издухаха с този план от Теленор там поне няма да ми искат такси както при боб а и получавам 1000 мин и към Зона2 и 2gb интеинтернет.Е на това му викам супер оферта, а който е минал на Боб и си е платил за това ЧЕСТИТО(yes)
    rokon4o
  • Въпросът е, че с този код се активира пренасочването и при 3-те ситуации. И ако някой ти звъни, а ти не вдигнеш, ще му дава свободно, а накрая ще каже, че телефонът ти е изключен, което може да е малко объркващо. Раговорът не може да бъде осъществен е най-универсален. Разбира се, може да се направи различно пренасочване за варианта, когато не вдигнеш, така че да се комбинират 2 от горните варианти.. Или дори 3 различни... Кой както иска...
    KOBRETI
  • [Quote]**004*0888888888**30# Дава "Телефонът на абоната е изключен или извън обхват".[/Quote] Това за мен е най-добрия вариант. Все пак имайте едно наум- някога може да го активират този номер. Но вероятноста за това ми се струва под 0.1 % или с други думи- нищожна. Следователно спокойно можете да го използвате за пренасочване, спирайки така безплатно гласовата поща на боб със подходящо служебно съобщение.
    Мilen
  • Така, малко да разширя темата 1. [B]**004*0**30#[/B] Това е малко оптимизирана версия на предишния ми код. Добавя 30-те сек за активиране вместо 20 и е изполва 0 вместо 0880. Повикването прекъсва [B]без никакво съобщение[/B]. 2. [B]**004*0891891891**30#[/B] Чува се съобщение "[B]Абонат с такъв номер не съществува[/B]" 3. [B]**004*0871**30#[/B] Чува се съобщение "[B]Разговорът не може да бъде осъществен[/B]" 4. [B]**004*555**30#[/B] Дава "[B]Набраният код е грешен[/B]" 5. [B]**004*0888888888**30#[/B] Дава "[B]Телефонът на абоната е изключен или извън обхват[/B]". Това е пренасочване към номер 0888888888, който - доколкото знам - Мтел са го забранили за ползване и не е на никой. Странно е, че дава такова съобщение, така че имайте едно на ум, но не вярвам да има проблеми. Ако имате фикс телефон от Вива, може да ползвате следните кодове: [B]*26#[/B] (деактивиране с [B]#26#[/B]) - повикващият получава отговор "[B]Абонатът не желае да бъде безпокоен[/B]" [B]*25#[/B] (деактивиране с [B]#25#[/B]) - повикващият получава отговор "[B]Абонатът отсъства[/B]" Съответно, след като активирате някоя от тези услуги, е достатъчно да си пренасочите тлееофна към домашния номер, за да се чува същото съобщение, ако някой ви звъни на мобилния - като в точка 2, но си пишете домашния номер. Ако имате стационарен телефон и не го ползвате за входящи, може да го използвате с тази цел :)
    KOBRETI
  • Да споделя и тук важно инфо за боб: [Quote]Абонати със стари задължения към Мтел също могат да сключват договори с боб. Давноста за GSM сметки е 3 години. Посещавайте собствените магазини на боб(в София такива са на площад Славейков, Кауфланд Банишора и Централна Автогара например). Магазините на партньори на боб като хенди и технополис работят със софтуер на мтел и там не става. В собствените магазини на боб няма никакъв проблем![/Quote]
    Мilen
  • Днес един приятел ми е звънял и понеже не съм вдигнал веднага, му се включила гласова поща :) Ето я злоупотребата и наглоста на мобилните оператори. Ако ти е изключен телефона, ок, но да ти включва гласовата, за това, че не съм успял да вдигна веднага??? [Quote]Веднага от менюто на менюто на телефона (call Forwarding) промених и трите настройки да сочат към +359871578. Ефекта е страхотен, няма гласова поща, има служебно съобщение(да не се чуди този който ви звъни защо се разпада връзката) и по всяко време може да отмените пренасочванията от менюто на телефона!! Всичко е безплатно, разбира се! Така вие определяте какво съобщение ще се чува и кога ще се включва от собствения ви мобилен номер, а не оператора!! Освен това не набутвате приятелите си, за безсмислени таксувания![/Quote]
    Мilen