Кампанията срещу Huawei от страна на Доналд Тръмп не среща подкрепа в Европа

Кампанията срещу Huawei от страна на Доналд Тръмп не среща подкрепа в Европа

От миналото лято насам администрацията на президента Доналд Тръпм обяви открита война на Huawei и прави всичко възможно да убеди максимален брой държави да не допускат китайската компания до изграждането на своите 5G мрежи. Според американските власти оборудването на Huawei можело да се използва за шпионаж в полза на Китай. В рамките на кампанията бяха изпратени емисари във всички основни европейски държави, а по време на мобилния конгрес в Барселона имаше специална делегация от висши правителствени служители, която трябваше да убеди операторите да се откажат от услугите на Huawei.

Според данни на Bloomberg обаче поне за момента призивите на Тръмп не намират позитивен отзвук. Германският канцлер Ангела Меркел обяви във вторник в Берлин, че нейното правителство няма никакво намерение да изключва която и да е компания от изграждането на мрежи от пето поколение, само защото тя е базирана в дадена страна. Така тя игнорира докладите на хардлайнерите в немското разузнаване BND, които бяха готови да подкрепят апела на Тръмп. Ситуацията във Великобритания е сходна, като директорът на разузнаването определи забрана за използване на оборудване на Huawei като "малко вероятно", а властите в Италия директно отказаха да се съобразят с исканията на САЩ.

Според Пол Триоло от Eurasia Group въвеждането на 5G е едно от най-комплексните и скъпи начинания, които някога са предприемани и предизвикателството пред правителствата в Европа е да се намери баланс между сигурността и бързото въвеждане на технологията. Решенията на правителствата да игнорират САЩ вероятно силно са повлияни и от мобилните оператори, които изобщо не са ентусиазирани от идеята да не използват оборудване на Huawei. Според тях подобно решение би забавило 5G мрежите с години и би оскъпило тяхното изграждане с милиарди евро.

Главната юристка на Vodafone във Великобритания Хелън Лампрел е заявила, че за момента няма представени никакви доказателства за евентуални рискове от продуктите на китайската компания, и призова САЩ да представят конкретика, ако разполагат с такава. Според Bloomberg нежеланието на операторите да последват апелите на Тръмп е породено и от други подбуди. Сред тях са високото качество на оборудването на Huawei както и липсата на техническа готовност от страна на другите играчи на пазара като Nokia и Ericsson. Американската Cisco пък е служила за шпионаж в полза на САЩ в миналото и изобщо не може да се похвали като гарант за сигурни мрежи.

Източник: Blooomberg

 • Ние сме тотално зависими . От 20 години в Европа няма производство на микропроцесори. Русия внесе една 90-нанометрова линия на старо и това е. Повече от 10 години не се правят дънни платки за компютри и лаптопи, последно Фуджицу-Сименс имаше някакво производство. След като микоромек фалира Ериксон и Нокиа нарязахме и заводите за смартфони, които си бяха номер 1 в света на времето . Германците разбиха Сименс, финландски и шведски джендъри изпуснаха Нокиа и Ериксон. Ще трябва да се кланяме на някого. Дали на американци или китайци. Едните доказано гепят , щото казват че могат да гепят и не се въздържат. Другите могат но , дали се въздържат? Да не би цялата дандания да е за фърмуера на китайското оборудване. Да го дават там на американците и да се приключва сагата.
  A4i
 • В тоя форум трябва да се забрани промяната на мнения, или поне да се добавя задължително информация за незабавно променените, не само на редактираните след няколко часа. Ама като се добави и фактът, че цели мнения изчезват безследно... Не е голяма болка. :lol:
  Вито
 • Виж се какви си писал, тогава дрънкай. ;)
  Вито
 • Излагаш се яко елфе. Говорим за шпиониране, не за ментета. Осъзнай се и не извъртай темата както на теб ти е кеф. Всъщност все тая всъщност. Седи си с капаците не ми пука, ама хич. :lol: Най-големите шпиони в света са американците. С тва ще приключа темата. Ти си дрънкай за ментетата в олх. Тръмп и гадините зад него искат да шпионират абсолютно всичко, но явно с китайците удрят на камък. Е, в Европа удари също на камък. 5Г в Америка 2025, евентуално, от Ериксон и Нокиа, пак евентуално. Айде, че гледам американски сериал, по америкасния hbo go. Да не кажеш, че съм някъв див фен на китайците, не че не гледам и техни филми, че и телефоните не са им никак лоши, феберето и цереуто трудно ги следи. Ама пак благодарение на Гугъл службите имат някви виждания. :lol:
  Вито
 • Това беше така дълго време. И японците бяха така. Виж историята на първите електронни калкулатори. Преписват, копират, накрая издухват другите.
  Но сега и китайците имат много собствени успехи. Напр. по морето техните базови станции не се скапват от влагата и солта.
  tzincbg
 • Китайците не са спирали никога да крадат и шпионират.
  Те с друго освен със шпионаж занимават ли се?
  Те ти да разбереш малко за шпионажа, ама американския. Дали ще си свалиш капаците вече е личен избор.

  https://youtu.be/YFwTabn9_S0
  https://www.youtube.com/watch?v=dTF8_DwDjW4&t=16s
  Вито
 • Доналд Тръмп настоява за 6G мрежа в САЩ :roll: И ние имахме един такъв технически "грамотен" ръководител: „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“ (при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)
  Nik21
 • Никой никога не е спирал да краде и шпионира технологии. Справка Сноудън и програмата prism. Нямали собствени технологии Китай? Да бе. Един пример само:CNI Laser и техните експерименти с оптики, докато докарат СИН лазер. Не виолетов. Син.
  tzincbg
 • Доналд Тръмп настоява за 6G мрежа в САЩ :roll:

  [img]https://mobilebulgaria.com/img/cms/230/691230.jpg[/img]
  Американският президент Доналд Тръмп публикува интересно искане в социалната мрежа Twitter. Той призова за спешно изграждане на 6G мрежа в САЩ по възможно най-бързия начин. Тя била по-мощна, по-бърза и по-умна от сегашните стандарти. Във връзка с това американските компании трябвало да положат усилия за спешното внедряване на технологията, за да не изоставали от световните тенденции.
  ilkor
 • Ако наистина е заради свободата, а не просто за пари, от това става ясно, че Америка има един полезен ход. Да субсидира европейските производители на мрежово оборудване.
  tzincbg
 • Не съм и очаквал различно решение за Европа. С тръмпа американците ще мечтаят за 5Г още 5 години както е тръгнало. Хайде сега плювачите на китайците да се включат и да защитят Европа от азиатската инвазия. :lol:
  Вито