Carl Zeiss - скоро 10 мегапиксела

Carl Zeiss - скоро 10 мегапиксела
Световноизвестната компания - производител на оптика за фотоапарати, Carl Zeiss възнамерява в партньорство с Dialog Semiconductor да създаде следващото поколение миниатюрни камери за мобилни телефони. Първата разработка на партньорите е камера, по-малка от грахово зърно, която според техен представител осигурява много високо качество на изображението. Скоро ще започне и продажбата на новите модули на производителите на телефони. Компаниите вярват, че с правилно подбрани технологии появата на 10-мегапикселни камерафони е въпрос на съвсем малко време. Дръзко изказване, като се има предвид, че потребителските цифрови фотоапарати все още не могат да предложат такава резолюция.

 • Mashala! Mashala! :)) Sega po sveta skoro i u nas :))) Taz godina GSM-i do godina Smartphones (dai boje po djoba na vseki). И какво ще ги правиш 10 мегапиксела?! 4 са предостатъчни, хайде 5 ги сложи:-)
  DefaultUser
 • Az se zaradvah na novinata pisana ot redaktorite na mobile Bulgaria: http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=957 Vprochem tova go prochetoh oste na 10-tina mesta v net-a na razlichni ezici. Blagodaria vse pak za infoto ..... Ами радвам се че се радвате на подобни новини. Аз сега прочетох и както виждам там евентуалният производител на матрицата щял да бъде Dialog Semiconductor. Бравос, ако това някога стане факт, но все пак за да се вкарат в камерафон матрица от 10 милиона пиксела самитя телефон трябва да бъде колкото малка книга. Да не забравяме че матриците имат физически размери и ето още един закон: колкото този размер е по-голям, толкова е по-качествен RGB образа. Това е така, поради факта че стоящите близо един до друг диоди внасят помежду си електрически шум който се пренася върху изображението под формата на размиване на цветовете. Това е и причината самите дигитални фотоапарати с многопискелови матрици да имат по-големи размери. Далеч по интересна новина е тази, която показаха Philips на CEBIT, а именно самофокусираща се оптика с оптично приближение с размерите на очна леща. Човешка. При нея фокусирането се извършва от електростатична течност, намираща се между две други лещи и под действието на електричество тя се наслагва върху едната или другата вътрешна стена на оптичтния модул, като по този начин изменя фокусното разстояние на лещата. Ама това е вече друга тема :))
  DefaultUser
 • Доколкото ми е известно Carl Zeiss е фирма за оптика, не за светодиодни матрици. Не виждам връзката между двете, тъй като няма такава. Ето ви малко теория за да се ограничавате от подобни лъжливи постовеи теми. Обективът на Carl Zeiss се състои от няколко лещи, които насочват светлината и я фокусират върху светочуствителна матрица от няколко милиона диода, разположени по хоризонтала и вертикала, които под действието на светлината формират електрически импулси, записващи се под формата на 0 и 1-ци върху някакъв носител. Така че някой ако може да ми посочи някаква физическа или механична връзка между лещата и лежащата отдолу матрица-чип ще му сваля шапка. Матриците се произвеждат от фирми, произвеждащи електронни компоненти, а обективите от фирми за оптика. Az se zaradvah na novinata pisana ot redaktorite na mobile Bulgaria: http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=957 Vprochem tova go prochetoh oste na 10-tina mesta v net-a na razlichni ezici. Blagodaria vse pak za infoto .....
  DefaultUser
 • В България да, но по джоба на всеки не! Доколкото ми е известно Carl Zeiss е фирма за оптика, не за светодиодни матрици. Не виждам връзката между двете, тъй като няма такава. Ето ви малко теория за да се ограничавате от подобни лъжливи постовеи теми. Обективът на Carl Zeiss се състои от няколко лещи, които насочват светлината и я фокусират върху светочуствителна матрица от няколко милиона диода, разположени по хоризонтала и вертикала, които под действието на светлината формират електрически импулси, записващи се под формата на 0 и 1-ци върху някакъв носител. Така че някой ако може да ми посочи някаква физическа или механична връзка между лещата и лежащата отдолу матрица-чип ще му сваля шапка. Матриците се произвеждат от фирми, произвеждащи електронни компоненти, а обективите от фирми за оптика.
  DefaultUser
 • В България да, но по джоба на всеки не!
  Scribble
 • ha dano :))))
  Ж0Р0