Процесорът Huawei Ascend 910 е фокусиран върху ИИ

Процесорът Huawei Ascend 910 е фокусиран върху ИИ

Huawei анонсира нов процесор за работа с изкуствен интелект, за който твърди, че е най-мощният в света. Името му е Ascend 910, а с него беше представена и технологията MindSpore, която цели да улесни разработката на приложения с употреба на ИИ. Според ротационния председател на компанията Ерик Шу разработката, която е част от серията чипсети Ascend-Max, маркира нов етап в стратегията на Huawei около ИИ, която беше лансирана през октомври миналата година.

Оттогава компанията е постигнала голям напредък, а Ascend 910 изпълнява поставените цели по отношение на производителността при много по-ниска консумация на енергия от първоначално планираното. При изчисления FP16 (half-precision floating point) Ascend 910 осигурява производителност от 256 TeraFLOPS, а при INT8 (integer precision calculations) постига 512 TeraOPS. Максималната консумация на енергия е 310W, което е по-малко от планираните 350W.

Ерик Шу посочва, че Huawei ще продължи да инвестира в процесори за ИИ, които ще имат много приложения, включително edge изчисления и употреба в автономните автомобили. Ascend 910 е използван за трениране на ИИ модели, а в типична сесия комбинацията с MindSpore е около два пъти по-бърза спрямо други решения с TensorFlow. Процесорът ще е наличен в Китай през септември, а през първото тримесечие на 2020 ще има международна премиера. През януари Huawei ще отвори изходния код на MindSpore.

Източник: Huawei

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция