Huawei не смята да пусне смартфон с Harmony OS през тази година

Huawei не смята да пусне смартфон с Harmony OS през тази година

Преди броени дни Huawei официално представи своята операционна система Harmony и разкри, че тя може да се ползва в голямо разнообразие от устройства включително в автомобили, IoT продукти и смартфони. И докато компанията хвали предимствата на платформата, която има потенциала да стане алтернатива на Аndroid, нейни представители твърдят, че стремежът й е да поддържа една екосистема и това е причината да продължи да поддържа Android.

Това е заявил по време на среща с медии в Ню Йорк Винсънт Янг, който е един от вицепрезидентите на Huawei. Той посочва, че компанията иска да поддържа един стандарт и една екосистема, а Harmony е просто резервен вариант. Той несъмнено ще излезе на дневен ред, ако американските власти наложат забрана, която ще ограничи възможността на Huawei да ползва услугите на Google за Android в дългосрочен план.

Huawei няма планове да пуска смартфон с Harmony OS през тази година, но вече се появи телевизор с нея, а освен това е планиран и умен часовник. Междувременно Винсънт Янг е потвърдил, че следващият флагмански модел на Huawei (най-вероятно това е Mate 30 Pro) ще работи с Android. Ако забрана за ползване на услугите на Google бъде наложена ефективно, Huawei може да премине към Harmony в телефоните си, но това ще стане чак в последния момент, след като всички възможности за разрешаване на ситуацията са изчерпани.

Неохотата на Huawei да премине към Harmony OS в телефоните си не е необяснима. Това ще бъде напълно нова платформа без развита екосистема, за която ще е невъзможно да се конкурира с мащаба на Android. Huawei ще има нужда от много време, за да изгради портфолио от популярни приложения и да убеди разработчиците да се включат в нейната услуга AppGallery. Дори да заложи на помощ от алтернативни софтуерни магазини, пак ще е трудно да спечели потребителите извън Китай, които са свикнали с предложенията на Google.

Източник: CNET

Оферти на деня

 • Те си го казаха - защото няма да имат приложения. Ще има, щом ще е мод на Андроид и ще поддържа Андроид приложения. Обаче няма как да са всички. Много вече зависят от play services за работа като YouTube, 2 step authentication apps, приложения с плащане и абонамент в приложението (макар че ако предложат добри проценти от Huawei app store, ще се реши донякъде, но пак ще е тъпо да платиш, но да не можеш да го пренесеш на друг вид смартфон) и др. На някои има алтернативи, на други не.
  tzincbg
 • Те си го казаха - защото няма да имат приложения.
  chilko
 • Нали беше готова, 60% по-бърза, вървят андроидски приложения и т.н.
  Защо не я пускат Хуавей си остава мистерия :)
  Защото - първо - не се налага, Гугъл продължават да работят с тях, второ - ако направят fork на Андроид, губят правото да ползват оригинален Андроид. Една от причините, поради които Acer се отказа да пусне таблет с Aliyun OS малко преди примиерата.
  https://www.theverge.com/2012/9/14/3335204/google-statement-acer-smartphone-launch-aliyun-android
  tzincbg
 • Мизерници само лъжат
  Gilespi
 • -
  npet