Чипсетът M1 ще се появи първо в тези компютри Mac

Чипсетът M1 ще се появи първо в тези компютри Mac

Заедно с представянето на чипсета M1 Apple обяви и първите компютри, които ще го използват. Това са нови версии на MacBook Air, 13" MacBook Pro и Mac mini, които могат да се поръчат още днес, а доставките им ще започнат през следващата седмица. Цената на MacBook Air стартира от 999 долара, 13" MacBook Pro струва от 1299 долара, а Mac mini е на цена от 699 долара.

Новият MacBook Air е с познатия тънък корпус без вентилатор за охлаждане, което осигурява напълно безшумна работа. Според Apple процесорът в ползвания чипсет M1 е с до 3.5 пъти по-бърз спрямо предходното поколение и е по-бърз от чиповете в 98% от лаптопите с Windows, които са били продадени за последните 3 години. Батерията му стига за 15 часа работа с интернет и до 18 часа възпроизвеждане на видео.

Другите нови функции включват последния ISP чип на Apple (вграден в M1), който подобрява качеството на картината при видеоразговори. Лаптопът включва и Retina дисплей с поддръжка за разширена цветова гама Р3, Touch ID за бързо отключване, Wi-Fi 6 и два Thunderbolt порта с поддръжка на USB 4.

13" MacBook Pro е с процесор, който е до 2.8 пъти по-бърз от предходното поколение, а според компанията е с до 3 пъти по-бърз от най-продаваните компютри с Windows в този клас. Устройството има батерия за до 17 часа работа с интернет и до 20 часа възпроизвеждане на видео. Сред другите новости са микрофони за по-качествен звук при записи или разговори, нов ISP за по-качествени видеоразговори и подобрена сигурност чрез Secure Enclave в M1 и Touch ID. Добавени са два Thunderbolt порта с поддръжка на USB 4.

Новият Mac mini е с до 3 пъти по-висока процесорна производителност спрямо своя предшественик и с 6 пъти по-бърз графичен ускорител. Устройството включва подобрена система за охлаждане за поддържане на производителността за по-дълъг период от време, поддържа до два дисплея едновременно и включва Wi-Fi 6.

Източник: Apple