Apple представи чипсета за компютри M1

Apple представи чипсета за компютри M1

След като през лятото Apple обяви плановете си да замени процесорите на Intel в своите компютри с чипове ARM по свой дизайн, днес компанията разкри повече подробности за това и представи първите такива продукти. Компанията представи и своя първи чипсет за Mac, който се казва М1, изработен е по 5nm процес и включва 16 милиарда транзистора.

Според компанията чипсетът включва най-бързия процесор в чип с ниска консумация на енергия, най-добрата в света производителност за ват и най-бързия интегриран компютърен графичен ускорител. Apple твърди, че разработката осигурява с 3.5 пъти по-висока процесорна производителност, до 6 пъти по-бърза графична работа, до 15 пъти по-бърза работа при машинно обучение и до два пъти по-дълъг живот на батерията спрямо предходните поколения Mac.

Чипсетът включва 8 процесорни ядра - половината са бързи, а другата половина са с ниска консумация на енергия. Първите осигуряват висока производителност и могат да бъдат активни едновременно, а вторите се ползват за ежедневни задачи като проверка на поща и разглеждане на интернет страници за пестене на енергия. Графичният ускорител включва 8 ядра с обща производителност 2.6 терафлопа и може да изпълнява натоварващи задачи от възпроизвеждане на множество 4K видео потока до рендиране на сложни 3D сцени.

М1 включва и Apple Neural Engine за ускоряване на задачите с машинно обучение. Този компонент има 16-ядрена архитектура и е способен на 11 трилиона операции в секунда за 15 пъти по-бърза работа. Компанията посочва, че целия чипсет е проектиран за подобрена работа с машинно обучение за бърза обработка на задачи като видео анализ, гласово разпознаване и обработка на изображения.

От неговите възможности може да се възползва macOS 11.0 Big Sur, която ще може да се изтегли от 12 ноември. Платформата включва универсални версии на всички приложения на Apple, които могат да работят нативно в компютрите с M1 чипсети, a приложенията за Mac, които още не са обновени, могат да се ползват в новите системи чрез технологията Rosetta 2. Заедно с това приложенията за iPhone и iPad вече могат да работят директно в Mac.

Източник: Apple