Дело за 5 млрд. долара срещу Google заради “инкогнито” режима на Chrome

Дело за 5 млрд. долара срещу Google заради “инкогнито” режима на Chrome

Не чак толкова инкогнито режимът на Chrome може да струва на Google 5 млрд. долара. Американски съд реши, че ще води дело по групов иск срещу компанията, подаден през юни миналата година. В него се твърди, че Google проследява и позволява на трети страни да събират данни за потребителите дори в инкогнито режим.

Делото твърди, че инструменти на Google като Analytics, Ad Manager и други продължават да събират лична информация, дори когато потребителите не искат това да се случва и използват софтуера в личен режим.

Google планира да се защитава, като отрича твърденията в заведения иск. Компанията твърди, че дава избор на потребителите да браузват без тяхната активност да се пази от Chrome, което е ясно казано при отварянето на всеки нов инкогнито таб.

Съдията обаче не смята, че Google прави достатъчно, за да уведоми потребителите за събирането на данни, когато използват този режим.

Делото идва в момент, в който Google предприема стъпки да защити потребителите на своя браузър от проследяването от рекламодатели. За целта компанията ще спре поддръжката на проследяващи бисквитки и ще използва нови технологии за рекламния си бизнес. Доколко те ще помогнат опазването на личните данни на потребителите остава под въпрос.

Източник: Bloomberg

  • "Инкогнито" си само за половинката ти - мъж, жена или нещо друго ... (◠‿◕) .
    Kuzmanow