Как лесно да спрете проследяването ви за реклами в iPhone

Как лесно да спрете проследяването ви за реклами в iPhone

Една от заблудите на нашия свят е, че данните на потребителите на iPhone са едва ли не недосегаеми, в абсолютна сигурност, използвани само с добри цели. Друга заблуда е, че има безплатни приложения, които някакви алтруисти издават, защото искат да направят света по-добро място.

Реалността е, че всяко устройство, което използваме, постоянно събира данни за потреблението ни и за самите нас по един или друг начин. Щом използвате телефон, лаптоп или друга форма на компютър, то шансовете са, че “плащате” за “безплатните” приложения, които ползвате, запълвайки бази данни, използвани най-вече с маркетингови цели. Именно чрез тях получавате добре насочените реклами, които финансират голяма част от интернет днес.

Част от реалността е, че напоследък Apple предприе някои позитивни стъпки като промени политиките си за личните данни, така че поне да можем по-лесно да научим каква информация споделяме с приложенията. Също така iOS позволява да ограничим проследяването, което могат да правят приложенията, както и обема лични данни, до който получават достъп. Това става с няколко прости настройки, които можете да промените още днес.

Изключете персонализираните реклами и тези, базирани на локация

Една от политиките на Apple е да не свързва информация за поведението и устройството на конкретен потребител с данни на трети страни, за да предлага реклама и рекламни услуги. И все пак компанията събира определена информация, която донякъде може да ограничите като изключите персонализираните реклами, както и рекламите, базирани на вашата локация.

Изключете персонализираните реклами и управлявайте достъпа до информацията за локацията ви

За персонализираните реклами трябва да отворите Settings и да скролнете до Privacy и някъде най-долу да изберете Apple Advertising. Там има опция да изключите Personalized Ads. Отново в Settings > Privacy, но най-отгоре е менюто Location Services, откъдето да изключите Location Services. В това меню можете да персонализирате настройките си за всяко отделно приложение, така че никога да не ползва локацията ви, да ви попита следващия път или да я ползва само докато го ползвате. Също така, дори да изключите Location Services, когато използвате функцията Find My Phone, те временно ще се активират.

Затегнете сигурността на Safari

Ако използвате Safari на своя iPhone има няколко неща, с които да го направите по-сигурен.

Отворете Settings > Safari и скролнете до четвъртата група настройки - Privacy & Security. Там включете Prevent Cross-Site Tracking, с което никой не може да ви следва от сайт на сайт. След това включете Block All Cookies. Бисквитките, които различни сайтове събират включват много информация за вас и потреблението ви. С блокирането им предотвратявате събирането на тези данни.

Спирането на бисквитките е сигурно, но носи някои неудобства

Имайте предвид, че това може да ви докара известни главоболия. Така например сайтовете няма да ви помнят, което означава, че няма да помнят ваши избори, настройки и вписвания. Някои сайтове пък директно може да ви откажат достъп.

Изключете фоновото обновяване на приложенията

Причината да включите Background App Refresh е, че с тази функция приложенията могат да се обновяват без да са активни. Това включва, както софтуерни ъпдейти, така и ъпдейти на съдържанието. За съжаление обаче това позволява на приложенията да събират информация за вас, дори когато не ги ползвате. За щастие е лесно да изключите функцията.

Отидете в Settings > General > Background App Refresh и в горния край на страницата натиснете Background App Refresh. Там ще имате опцията обновяването да се случва само от Wi-Fi мрежа, от Wi-Fi и мобилна мрежа или да го изключите. Изберете Off. 

Изберете дали да блокирате всички или само някои приложения

Тук имате и опция да изберете само приложения, на които имате пълно доверие да се обновяват. Можете да оставите опцията включена и изключите всички приложения, които не са ви важни или на които нямате доверие. Имайте предвид, че например Google Photos няма да синхронизира автоматично новите ви снимки, ако опцията е изключена.

  • Prevent Cross-Site Tracking е включено по подразбиране, от първоначалното активиране на устройството.
    ne4o
  • Аз ползвам Blockbear за Safari(по препоръка от този форум) и отдавна съм забравил какво е реклама.Ето така разбирам нуждата от такива сайтове, а не да се хейти и заяжда до дупка!
    exgrigor
  • Изключете персонализираните реклами - персонализирани реклами на Епъл няма в България за айфон. Пише го на същото място, което сте указали. ... и тези, базирани на локация - ами, телефонът пита изрично дали да даде достъп до местоположение за всяка програмка при първо пускане. Затегнете сигурността на Safari - да забраниш всички бисквитки е като да трепеш комар с пушка. Защо не и да спрем джава скрипт? Спокойно може да си сложите адблокър ... Сафари го поддържа фабрично: Settings > Safari > Content Blocker. Фонов режим - нож с две остриета. Има логика. Забравили сте за известията. Програмите следят неща през известията .. дали е инсталирана, дали си взаимодества с вас и др.
    npet