До 2 седмици американските компании може да получат разрешение за работа с Huawei

До 2 седмици американските компании може да получат разрешение за работа с Huawei

Американските власти може да разрешат на местните компании да стартират отново продажбите за Huawei в рамките на следващите 2 до 4 седмици, пише Reuters, като цитира висш чиновник от администрацията на Тръмп. През май китайската компания беше поставена в специален списък, който забрани на американски фирми да й доставят нови услуги и стоки, които са с произход САЩ, освен ако те не получат лицензи, които вероятно щяха да бъдат отказани.

След скорошна среща със Си Дзинпин Доналд Тръмп обяви, че американските компании може да продължат да продават продукти на Huawei. Преди дни американският търговски министър Уилбър Рос заяви, че лицензите ще се издават в случаите, при които няма заплаха за националната сигурност. Този обрат и бързото изпълнение на нареждането означава, че лобирането на американските производители на чипове и политическият натиск от Китай са свършили своята работа, изтъква Reuters.

Междувременно Huawei остава в забранителния списък. Говорител на компанията заявява, че тя трябва да бъде извадена от него окончателно, вместо да се раздават временни лицензи на американските производители. В момента щатските компании могат да продават на китайците продукти за поддържане на съществуващите мрежи и осигуряват ъпдейти на сегашните телефони на Huawei, но имат забрана за нови продажби на американски стоки и услуги.

Източник: Reuters

Оферти на деня