САЩ ще одобрява някои продажби на оборудване на Huawei

САЩ ще одобрява някои продажби на оборудване на Huawei

След заявката на Доналд Тръмп, че американските компании ще продължат да работят с Huawei, възникнаха редица въпроси за това как точно ще се осъществява това. Китайската компания остана в забранителния списък на САЩ, което на практика ограничава сериозно възможността за търговия с нея на американски бизнеси. Министърът на търговията Уилбър Рос споделя, че правителството ще продължи да издава лицензи на желаещите да търгуват с Huawei, стига това да не застрашава националната сигурност.

Рос потвърждава, че компанията остава в забранителния списък и обхватът на продуктите, за които се изисква лиценз за търгуване, също е непроменен. За съжаление, неговите коментари не внасят нужната яснота след изявлението на Тръмп. Според наблюдатели не става ясно какво точно може да бъде възприето като заплаха за националната сигурност. Изглежда засега това може да бъде проверено единствено чрез подаване на заявка за лиценз за търговия.

Освен това икономическият съветник на Тръмп Лари Кудлоу споделя, че облекченият режим може да помогне на Huawei, но той няма да е постоянен, което подсказва, че в даден момент може да отпадне. Запазва се забраната за закупуване на оборудване от страна на държавните агенции, но изискванията за издаване на лицензи на американски компании се облекчават при продажбата на продукти, които са общодостъпни и без влияние върху националната сигурност.

Засега не става ясно за какъв срок ще действа този облекчен режим, но той ще позволи поне на някои производители на чипове да работят с Huawei. Все още не е ясно как ще се определя кои компоненти и технологии са заплаха за националната сигурност и дали така може да се гледа на операционна система като Android. Дали и ARM ще възстанови връзките си с Huawei? Въпросите са много. Междувременно наскоро стана ясно, че някои компании вече са открили пропуск в забраната и се възползват от него.

Източник: Reuters

Оферти на деня