Доминацията на Samsung при Android започва да притеснява Google

Доминацията на Samsung при Android започва да притеснява Google
Сравнително доскоро Samsung нямаше особени позиции на пазара на смартфони, но компанията се фокусира върху Android и за кратко време успя да се превърне в най-големия производител на устройства с платформата на Google с над 40% дял от техния пазар. Тази доминация обаче не е много добра новина за интернет гиганта и в отношенията между двете компании започват да се появяват пукнатини.

Това пише Wall Street Journal и посочва, че според запознати със ситуацията хора Google се притеснява за сценарий, в който Samsung ще се опита да упражни използва силната си позиция и си договори по-голям дял от приходите от мобилни реклами, които генерира интернет търсачката. Досега за Samsung са били отделяни над 105 от тях, но с нарастването на пазарния си дял корейците може да поискат повече.

Това очевидно е била една от основните тези за разговор от Google с други партньори по време на завършилия мобилен конгрес, където компанията е разгледала подготвяните продукти с надежда те да успеят да конкурират успешно разработките на Samsung и се надява усилията на HTC и HP да дадат резултати. Междувременно опасенията относно Samsung се обсъждат открито в Google.

Изданието цитира вътрешна информация а среща на шефовете на Google, на която Анди Рубин е похвалил Samsung за отличното представяне, но е изразил опасения, че компанията може да се превърне в заплаха. В същото време покупката на Motorola действа като застраховка за Google срещу партньори, набиращи прекалено голяма сила. Появяват се и мнения, че Samsung Може да поиска по-ранен достъп до следващите издания на Android, което допълнително може да даде предимство на компанията.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323699704578324220017879796.html

Препоръчани оферти