Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради IT заплахи

Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради IT заплахи

Американският президент Доналд Тръмп обяви национално икономическо извънредно положение, с което иска да предпази компютърните мрежи в страната от "чуждестранни врагове." Заедно с това беше подписана и изпълнителна заповед, която позволява на правителството да забрани ползването на технологии и услуги от чуждестранни компании, за които се смята, че представляват рискове за националната сигурност, включително от кибер шпионаж и саботажи. В заповедта не се споменават имената на страни и компании, но се предполага, че е насочена към Huawei и отразява страховете на САЩ, че оборудването на китайски доставчици може да се ползва за шпионаж.

Китайската компания публикува изявление, с което посочва, че е ненадминат лидер в 5G и е готова и има желание да работи с американското правителство по ефективни мерки за гарантиране на продуктовата сигурност. Huawei завява още, че ограничаването на възможностите й за бизнес със САЩ няма да направи страната на Тръмп по-защитена или пък по-силна. Вместо това забраната ще ограничи САЩ до алтернативи, които са по-скъпи и с по-ниско качество, което ще доведе страната до изоставане в изграждането на 5G мрежи, а това на свой ред ще навреди на интересите на американските компании и потребители.

Няколко страни начело със САЩ изразиха притеснения, че продуктите на Huawei могат да се ползват от Китай за шпионаж, което компанията яростно отрича. Щатите усилено пристиска своите партньори да спрат да ползват оборудване на китайската компания. Междувременно в отделно развитие американското търговско министерство добави Huawei в специален списък, който й забранява да закупува технологии от щатски компании без правителствено одобрение. Новият ход на Тръмп вероятно ще засили напрежението в търговската война между САЩ и Китай. Пекин обяви, че от 1 юни ще повиши таксите за вноса на американски стоки за почти 60 милиарда долара като отговор на наложените от САЩ такси на китайски стоки за 200 милиарда долара.

Източник: Guardian

Оферти на деня

 • Тоя гигант само Сторми Даниълс може да го сбори. :D :D :D
  mobili
 • [attachment=0]4702EA24-F85A-4DB2-8085-9F1D6AD46E43.jpeg[/attachment] :D :D :D
  Ванката
 • Ще спечели ли психологическата стратегия на Тръмп срещу Huawei
  [i]В Европа не откриват рискове китайците да изграждат 5G системата им, посочи експертът по киберсигурност Спас Иванов[/i]

  САЩ все още е най-големият глобален телекомуникационен пазар, като може би Китай ще го догони в следващите 1-2 години. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по киберсигурност Спас Иванов.

  „В един момент трябва всички телекоми да се преоборудват към 5G. Това налага да се избере изпълнител. Да, Huawei е наистина най-атрактивен такъв като цени и срокове. Но в един момент Америка да отказва да изтекат огромно количество пари към Китай, а това е част от стратегията на Тръмп. Най-лесно е да се обвини потенциалния доставчик в случая в нарушение на сигурността“, коментира експертът.

  Генезисът на сблъсъка между непокорните

  "Историята датира от 2012 г., когато британската компания Biosystems беше хакната и от там бяха извадени чертежите и различни информационни системи за оборудване на F-35. Подозираше се, че част от оборудването от Huawei е допринесла за този хак. Huawei е един от малкото видове смартфони, които не ползват американски процесори. Ударът срещу него по всяка вероятност ще бъде платен от американските потребители. Този удар означава избор на алтернативен доставчик. Всички от другите доставчици произвеждат части или целите компоненти в Китай", смята Спас Иванов.

  Той посочи, че Huawei в момента има около 200 хиляди души персонал, от които 80 хиляди са съсобственици. „Самите служители се чувстват ангажирани с успеха на компанията и това прави моделът на компанията безпрецедентен, конкурентен и гъвкав“, поясни още специалистът.

  САЩ срещу Huawei на европейска територия

  Спас Иванов е на мнение, че въпреки оставката на британският министър на отбраната Гевин Уилямсън сериозен удар по амбициите на Тръмп нанесе британският комитет по сигурност, който заяви, че не открива рискове Huawei да изгражда тяхната 5G система, но само в хардуерно отношение. „Франция също не открива особени притеснения“, потвърди той.
  Вижте цялото видео интервю на Bloomberg TV тук: https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/shte-specheli-li-psihologicheskata-strategiia-na-trymp-sreshtu-huawei-282439/
  Вито
 • Забраната на Тръмп се позовава на закон и Гугъл,Qualcomm и всички останали ще я спазват,независимо от загубите.Американците са водили много такива войни и тази е поредната, която ще спечелят.Хващам се на бас, че Китай ще продължи да си сглобява iPhone,защото стотици хиляди китайци участват пряко и косвено в процеса. Е все едно в изброените Гугъл, Куалком и сие не работят хиляди американци, освен това технологиите им се ползват от милиони китайци... Та, както казах обикновените потребители духат.
  Тва с лобирането има логика, да спъват най-големия мрежов производител в света, щото видиш ли велика Америка няма все още глобален играч в сектора. Че чак и извънредно положение обявил тоя. :lol:
  Вито
 • Къде съм написал “всички икономически войни” ?
  ne4o
 • Къде съм написал “всички икономически войни” ?
  ne4o
 • Печелили всички икономически войни ? Загубиха много и една от тях беше най-важната за тях, а именно автомобилостроенето, което е в основата на тяхната икономика до средата на 70-те години 😊
  Боби13
 • Нищо чудно и да забранят достъпа на смартфоните на Huawei, до Гугълските приложения. А какво ще стане ако Китай забранят производството на Айфон... Или им щукне да резнат гугъл от всичките им телефони... В крайна сметка потребителите духат супата, докато оня мунчо си вее перчема и мисли, че владее целия свят. Гугъл едва ли са толкова малоумни и биха рискували милиарди от такси заради параноята на тръмпа. Перчемлията наистина владее света.Може и да не го харесваме,но той е диригента.Забраната на Тръмп се позовава на закон и Гугъл,Qualcomm и всички останали ще я спазват,независимо от загубите.Американците са водили много такива войни и тази е поредната, която ще спечелят.Хващам се на бас, че Китай ще продължи да си сглобява iPhone,защото стотици хиляди китайци участват пряко и косвено в процеса.Аз повече се вълнувам от търговската война САЩ-ЕС, защото тя ще има по-осезаем ефект, върху всеки един от нас.
  ne4o
 • Не е параноя на Тръмпа, а дават възможност и време на американски компании да изграждат 5г мрежите им, щото са поизостанали. Може да е защита на национално ниво, но по-скоро е лобизъм и някой прибира яко парички да държи Хуйвей надалеч. При тях е регулирано и общо взето няма нищо лошо. Лошото е, че като го облекат в конспиратвни простотии, започват да извиват ръцете на съюзниците си, включително и на нас и респективно ще забавят Европа. При нас трябва да разтурят Теленор, Виваком и Булсат по тая логика, просто невъзможно.
  tzincbg
 • При търговските войни винаги губещи са обикновените потребители !
  Боби13
 • Не е параноя на Тръмпа, а дават възможност и време на американски компании да изграждат 5г мрежите им, щото са поизостанали. Може да е защита на национално ниво, но по-скоро е лобизъм и някой прибира яко парички да държи Хуйвей надалеч. При тях е регулирано и общо взето няма нищо лошо. Лошото е, че като го облекат в конспиратвни простотии, започват да извиват ръцете на съюзниците си, включително и на нас и респективно ще забавят Европа.
  ipolit
 • Нищо чудно и да забранят достъпа на смартфоните на Huawei, до Гугълските приложения. А какво ще стане ако Китай забранят производството на Айфон... Или им щукне да резнат гугъл от всичките им телефони... В крайна сметка потребителите духат супата, докато оня мунчо си вее перчема и мисли, че владее целия свят. Гугъл едва ли са толкова малоумни и биха рискували милиарди от такси заради параноята на тръмпа.
  Вито
 • И аз рекох да си инсталирам [b]1mobile market[/b], но Аваста не ми дава да го изтегля, пише ми че в приложението има 4 вируса.
  Nik21
 • В момента е блокирано инсталирането на Google apps на EMIUI 9 ако не са били инсталирани фабрично. Явно се върви натам. На мен не ми е голям проблем да го ползвам с 1mobile market, YouTube vanced и Blue mail вместо Gmail ако се налага, но това ако стане повечето хора ще се откажат.
  tzincbg
 • Нищо чудно и да забранят достъпа на смартфоните на Huawei, до Гугълските приложения.
  ne4o