Доналд Тръмп ще забрани TikTok в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще забрани работата в САЩ на притежаваното от китайската компания ByteDance приложение TikTok. От неговите думи пред репортери става ясно, че ще подпише изпълнителна заповед за това още днес. Експерти по сигурността от администрацията изразяват опасения, че приложението може да се ползва за събиране на лични данни от американци.

Засега няма много яснота дали Тръмп има властта да забрани приложението, как ще се наложи евентуална забрана и пред какви правни препятствия ще се изправи. TikTok отхвърля обвиненията, че се контролира от китайските власти или пък споделя данни с тях. Популярното приложение има 80 милиона месечно активни потребители в САЩ, така че евентуална забрана там ще е голям удар срещу ByteDance.

Появи се информация, че Microsoft води преговори за покупката на приложението от ByteDance, така че то ще има американски собственик, но Тръмп е изказал съмнения, че подобна сделка ще бъде разрешена от властите. Междувременно американският мениджър на TikTok заяви, че то има дългосрочни планове за САЩ, а неговият екип разработва най-сигурното приложение.

Източник: BBC (1), (2)

Ново

Според източници на Reuters ByteDance е постигнала споразумение да продаде американския бизнес на TikTok и така да избегне евентуална забрана на приложението. Условията на новата сделка указват, че ByteDance ще излезе изцяло от бизнеса в САЩ и той ще се поеме от Microsoft.

Компанията ще има за задача да пази данните на американските потребители на TikTok, но разработката на приложението в САЩ може да бъде поета от друг. Reuters посочва, че някои американски инвеститори в компанията ще получат възможност да запазят миноритарни дялове. Около 70% от чуждестранните инвеститори в TikTok са от Щатите.