Доставките на носими устройства с огромен скок през третото тримесечие

Доставките на носими устройства с огромен скок през третото тримесечие

По данни на компанията за пазарни анализи IDC доставките на носими устройства през третото тримесечие на годината са достигнали 84.5 милиона броя, което представлява ръст на годишна база от 94.6%. Основната част от този ръст се дължи на сериозния интерес към безжичните слушалки, които представляват почти половината от целия пазар.

Според IDC интересът към тези устройства се корени в премахването на жака за слушалки от много модели смартфони, което кара потребителите да преминават към безжични решения. Освен това благодарение на по-голямата конкуренция и цените са паднали драстично. Иначе ръстът на сектора като цяло се отдава на желанието на потребителите и за по-лесен достъп до набиращите популярност виртуални асистенти.

Лидер на пазара с дял от 35% и 29.5 милиона доставки е Apple, като компанията отчита 195.5% ръст на годишна база. Успехът ѝ се дължи на все по-сериозната популярност на всичките ѝ носими устройства – Apple Watch, AirPods и слушалките Beats. На второ място е Xiaomi с дял 14.6% и доставени 12.4 милиона устройства, което представлява ръст от 66.1%. Китайците са доставили 10 милиона броя гривни от серията Mi Band и разширяват сериозно присъствието си в региона на EMEA.

Трети са Samsung с дял 9.8% и 8.3 милиона доставки, като корейците успешно промотират новите си предложения с актуалните си смартфони. Въпреки проблемите си със САЩ Huawei заема четвърто място благодарение на силното си представяне в Китай. Компанията държи 8.4% от световния пазар с доставки от 7.1 милиона устройства. Челната петица се допълва от Fitbit, която наскоро беше закупена от Google.

Както вече споменахме, почти половината (48.1%) от пазара се заема от слушалките, като в този сегмент са реализирани 40.7 милиона устройства, което е с 242.4% повече спрямо същия период на 2018. Следват фитнес гривните с 22.7% и 19.2 милиона доставки, а малко зад тях с 20.9% и 17.6 милиона доставки са умните часовници.

Източник: IDC