Джеф Безос от Amazon: потребителите не се интересуват от устройства, а от услуги

Джеф Безос от Amazon: потребителите не се интересуват от устройства, а от услуги
Едва ли сте пропуснали новината, че миналата седмица Amazon представи дългоочакваните нови попълнения в серията от таблети и четци на електронни книги - Kindle Fire HD и Kindle Paperwhite, заедно с новите услуги, които потребителите ще могат да използват с устройствата. Фактът, че Amazon продава устройствата от серията Kindle на цена под производствената, не е нов, но по време на пресконференцията на 6 септември шефът на компанията Джеф Безос разкри каква е философията на Amazon зад тази политика. Неговият коментар беше, че компанията иска да печели, когато потребителите използват услугите на компанията, а не когато си купуват устройства с марката й. Това, разбира се, не е новина, но е интересно да разберем, че според Amazon потребителите в днешно време не се интересуват толкова от устройства, колкото от услуги.

http://www.fastcompany.com/3001110/amazon-loses-money-tablets-its-all-going-according-plan

 • Точно. Може би се отнася за по технически не-ерудирените, но лично аз единствената услуга, която ми е от нужда е интернета. И последния път когато проверих, Amazon не са го измислили. Под услуги може би имат в предвид стримването на филми и музика през таблета, макар че лично мнение: ако наистина човек го ползва за това, то просто е един от стадото шарани. Нищо повече от изхвърляне. Много са ми забавни разни компании, които тепърва навлизат в непознати територии.
  agroman12
 • Звучи като поредното изказване в стил "Юзърите са безмозъчни консуматори, които се интересуват само от това какво ще им снесем и с какво ще ги прелъжем да ни пълнят гушите". Не, че не е така, ама прекалено агресивно са се впуснали всички в доене на консуматорите и съвсем забравиха за малкото други останали (Ето и Майкрософт с новите си ОС-и се целят единствено към гореспоменатия тип юзъри. Все пак нали всичките им гимнастики са заради прословутия маркет най-вече). Много им се ще нещата да наподобяват (платена) ТВ - от едната страна предимно пасивни консуматори/приемници и от другата големите корпорации, контролиращи/доящи първите.
  mkpetrov
 • [Quote]Аз бих казал, че потребителя най го интересува свободата, липсата на затворени и частни системи, които те ограничават само заради лакомията на акционерите.[/Quote] Баш като описанието на iOS и iTunes хахаха
  nmnikolov
 • Безов ще каже, това което го устройва. Аз бих казал, че потребителя най го интересува свободата, липсата на затворени и частни системи, които те ограничават само заради лакомията на акционерите. Дано да го хакнат тоя Киндъл, че иначе за нищо не става. :D
  osama11
 • Да, но все пак устройството трябва да е красиво и удобно според личните ми критерии и да ми позволява да ползвам безпроблемно съответните услуги. Иначе услугите винаги са били по-важни от материалния краен продукт. За съжаление повечето хора са алчни и не си дават сметка за това.
  asenna5