ЕК може да изиска потребителски данни от телекомите

ЕК може да изиска потребителски данни от телекомите

В понеделник Европейската комисия (ЕК) призова големите телеком оператори в ЕС да споделят информация с институцията за използваните от потребителите мобилни данни. Целта е да се прогнозира разпространението на новия коронавирус. Тиери Бретон, комисарят за вътрешния пазар, е провел конферентен разговор с високопоставени служители в някои от операторите относно възможността за споделяне на анонимни и агрегирани данни от мобилните телефони на потребителите.

ЕК изготвя законопроект, който ще ѝ позволи да оперира и да определя правила за използване на метаданните на стотици милиони граждани на съюза. Това означава, че при евентуалното хакване на данните отговорна ще е именно Комисията. Според Бретон тези данни ще помогнат за определяне на това къде са нужни повече медицински припаси. За всяка страна ще бъде избран по един голям оператор, а данните ще бъдат изисквани ежедневно.

Данните ще попадат под защитата на законодателството по ГДПР. Според първоначалните намерения те няма да бъдат използвани за проследяване на това дали хората нарушават националните изисквания за карантинна изолация. У нас обаче подобна възможност вече е достъпна на правоохранителните органи като част от закона за извънредното положение.

На този етап Бретон е разговарял с главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefónica, Vodafone, както и с ръководителя на организацията GSMA. Ръководителят на GSMA – Матс Гранрид, споделя, че асоциацията и членовете ѝ правят всичко, което могат, за да помогнат в борбата срещу коронавируса. Те ще работят съвместно с Комисията, националните правителства както и с международните групи за тези цели.

Пред Politico обаче двама високопоставени представители от бранша споделят съмненията си относно това, че Брюксел може да подсигури защитата и анонимността на данните. Междувременно от встъпването си в длъжност Бретон споделя мнението си, че Европа трябва да създаде собствени масиви от данни по подобие на САЩ и Китай. Съществуват опасения, че за прокарване на тези планове може да бъде използвана настоящата криза.

Междувременно учените в Норвегия отчитат 60% спад на хората, които пътуват между градовете от налагането на ограниченията. Данните са предоставени от националния телеком Telenor. В Испания и Полша дори са налични приложения за точно проследяване на движението на хората. В Обединеното кралство също се подготвя подобна програма.

Според експерти обаче ползата от анонимните данни се изчерпва заради прекалено бързото разпространение на заразата. Чрез тях не е възможно проследяването на хората в по-ограничени области като например съседни улици или дори в дадени квартали.

Източник: Politico


Втора употреба с гаранция

  • Аз лично съм привърженик да се използва цялата държавна машина, за да се контролира напълно наложената карантина. Несъмнено технологиите имат предимство в подобни ситуации.

    В Китай например благодарение на лицевото разпознаване и следенето успяха да овладеят положението, но за сметка на това, гражданите в "мирно" време жертват прекалено много свободи :/

    Да, трябва да се регулират тези неща, защото ще почнат някои да си правят каквото си искат с тази информация. И не само тук, дори и в Германия и другите западни държави ще има злоупотреби с тези данни ако не са регулирани. Това е част от човешката природа да знае всичко и да си вре носа навсякъде.
    mishobehar
  • Тук тънкият въпрос е колко от тея набързо приети "извънредни" закони ще си останат и след края на "страшна" пандемия... Струва ми се доста, особено касаещи свободата и личното пространство на човека. Разбира се с идеята за наша "сигурност"...
    Вито
  • Ами след приемането на новия закон за извънредното положение ние дефакто вече нямаме никакви права, можем да бъдем следени чрез мобилните оператори без нуждата от прокурорска заповед. И понеже сме част от ЕС, това важи за всички големи телекоми. Напълно легално се изискват данни за всеки един човек, който е част от ЕС. Новоприетия закон е просто копи/пейст, като във всички европейски държави. Не сравнявайте положението с това, което правят китайците или американците...
    Ванката
  • И после Huawei нещо правели ?
    Боби13
  • Нещо коментар някой, или само за китайските шпиони може да хейтиме.
    Вито