ЕК обяви мерки за гарантиране сигурността на 5G мрежите

Европейската комисия анонсира набор от препоръки за сигурността на 5G мрежите в съюза и ролята, която може да имат в тях високорисковите доставчици на оборудване. Очевидно тук се визира Huawei, защото от известно време ЕС е под натиск от САЩ да ограничи ролята на китайския технологичен гигант заради опасения, че неговото оборудване може да се ползва за шпиониране.

Наборът от мерки е базиран на идентифицираните предизвикателства по време на координираната проверка на киберсигурността в 5G мрежите, която страните членки направиха през миналата година. В препоръките не се споменава името на Huawei, а решението чие оборудване да се ползва е оставено на отделните страни.

До 30 април те ще трябва да се споразумеят какви са най-добрите начини за гарантиране сигурността на мрежите от препоръчаните в насоките, а до 30 юни ще трябва да подготвят съвместен доклад за изпълнението им.

Препоръките на ЕК не са обвързващи и включват стратегически и технически мерки, както и планове за адресиране на идентифицираните рискове. В тях се призовават страните членки да заздравят изискванията за сигурността към мобилните оператори, както и да преценят рисковите профили на доставчиците и при нужда да наложат ограничения.

Освен това операторите трябва да ползват компоненти от различни доставчици, за да се намали зависимостта от един; да се направят изключения за критични активи като например основната мрежа; да се гарантира, че правителствата получават от операторите данни за произхода на 5G оборудването им и др.

Европейската комисия посочва, че 5G мрежите потенциално предлагат повече входни точки за атаки, а кибератаките стават все повече и са по-сложни. "Тъй като много критични услуги ще разчитат на 5G, гарантирането на сигурността на мрежите е от най-високо стратегическо значение за целия ЕС", се казва в съобщението.

Решението на ЕС е подобно на приетото от Обединеното кралство, където Huawei ще може да участва в изграждането на 5G мрежите, но подлежи на определени ограничения.

Източник: Европейска комисия