ЕК започва да разследва Apple Pay и App Store

ЕК започва да разследва Apple Pay и App Store

Европейската комисия (ЕК) е започнала две разследвания срещу Apple за потенциални нарушения на антимонополните правила на ЕС. Те засягат системата за разплащания Apple Pay и магазина за приложения App Store.

Ако компанията бъде призната за виновна, тя може да бъде глобена с до 10% от оборота си в световен мащаб. При App Store става дума за две специфични ограничения, а именно за използване на вътрешната система на Apple за покупки в приложенията, от която компанията прибира комисионна от 30%, и забрана за рекламирането на алтернативни опции за покупки.

Сред компаниите, които редовно се оплакват от тези ограничения, е Spotify, която трябва да плаща сериозни суми на Apple, тъй като абонаментите на потребителите ѝ попадат под ограничаващите изисквания. Анализ на CNBC сочи, че компанията от Купертино получава приходи от 15 милиарда долара годишно от App Store.

От Apple посочват, че тези ограничения са ключови за предлагането на сигурност и защита на личните данни на потребителите. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че е необходимо да се избегне изкривяването на конкуренцията в пазарите, в които Apple работи с други разработчици.

По отношение на услугата за безконтактни и онлайн плащания Apple Pay, компанията е разследвана за налагането ѝ като единствено решение за този тип дейности за потребителите на iPhone и iPad. Освен това се проверява и интеграцията на системата с iOS, което позволява по-лесна работа при онлайн плащания спрямо конкурентните платформи.

Вестагер коментира, че е важно политиките на Apple да не ограничават ползите за потребителите от нови технологии за разплащане, включително по отношение на качество, иновация и конкурентни цени. От Apple отговарят, че са разочаровани от решението на ЕК да стартира разследванията по тези безпочвени според компанията оплаквания от конкуренти, които искат да се възползват безплатно от услугите ѝ.

Източници: EK (1), (2)