Epic Games потвърди, че Fortnite за Android няма да се разпространява през Play Store

Едно от чаканите с голям интерес приложения за Android няма да се разпространява през официалния магазин за приложения за платформата. Вместо това потребителите ще трябва да го изтеглят ръчно от сайта на неговия създател и след това ще се наложи да го инсталират ръчно. Става дума за версията на играта Fortnite за платформата на Google. Epic Games потвърди появилите се по-рано през седмицата слухове за този начин на разпространение, но все още не разкрива кога приложението ще бъде достъпно за изтегляне.

Говори се, че играта ще е налична ексклузивно за месец за Samsung Galaxy Note9 и едва в края на септември ще е достъпна и за други устройства, но засега компанията отказва да разкрие каква е истината. Това ще разберем през следващата седмица. От интервю на основателя на компанията Тим Суини за Eurogamer става ясно, че основната причина за това решение е свързана с желанието за запазване на всички приходи от продажбата на допълнително съдържание, защото иначе 30% от тях ще отиват в Google. Според него това е много висока такса в света на компютърните игри с високи разходи за разработка и поддръжка.

Версията за iOS се разпространява през App Store, но компанията няма друга опция, защото в екосистемата на Apple потребителите не могат да инсталират играта в телефоните си ръчно. По подобен начин Epic Games не предлага версията на играта за компютри в Steam, а я разпространява през своя услуга. Така потребителите на Android ще трябва да изтеглят APK файл и след това да го инсталират сами, като изключат защитата на устройствата срещу инсталирането на софтуер от други източници. Иначе компанията прогнозира, че от наличните около 2.5 милиарда устройства с Android около 250 милиона са готови за употреба с Fortnite.

Източник: Eurogamer

 • Play Store връща парите за приложения и игри в рамките на 2 часа след покупката - достатъчно време за тестване.
  chilko
 • Не е шега. Пиратстват два типа хора: -Такива, които никога не биха купили и без това. - Такива, които пробват и после купуват. According to the survey, 60% of music pirates also buy music, a figure that drops to 44% among non-sharers. https://torrentfreak.com/internet-pirates-more-likely-to-pay-than-law-abiding-counterparts-161112/
  tzincbg
 • @tutt Глупости? Ето инфо от създателите на Today Calendar Pro - [B]85%[/B] пиратство - http://www.businessofapps.com/developers-reveal-high-piracy-statistics-popular-android-apps/ Правят се приложения за Андроид, защото дори и там има някакви пари. Повечето създатели на приложения са малки компании или отделни програмисти. За тях е проблем това ниво на кражби. [Quote]От пиратството реално не губят приходи[/Quote] Това е шега, нали?
  npet
 • Наистина няма как да е 95%. С 5% пазарен дял на Windows Phone, разработчиците изобщо не се занимаваха да правят приложения и игри. Поне повечето.
  tzincbg
 • [Quote]Пиратсвани са 95%[/Quote] Сериозно ли вярваш на тея глупости? Излиза някой, изтърсва едни цифри и ти им вярваш без да помислиш дори- толкова ли ви закърняха мозъците вече? След като се пиратсва яко защо избщо правят игри за Андроид (което е много сложно) - да си ги правят за иОС, да стрижат овцете и да си гледат кефа. След като на една платформа 95% от труда ти бива откраднат просто не се занимаваш с нея и това е- толкова е простичко. Целият рев и вой по темата е само и единствено защото големите играчи не искат да дават такъв голям % на Гугъл- и са прави за себе си... ПС: От пиратството реално не губят приходи- нещастника който ще свали кракната игра просто не е от хората които биха купили играта. Безплатна (с реклами и покупки в играта)- ДА, кракната- ДА, но да ти плати дори и $0.99- ПЪЛЕН АБСУРД
  tutt50
 • Не точно, казват, че 95% от инсталациите на Monument Valley не са платени. То и моята не е платена, а е свалена когато играта беше безплатна. Това не ме прави пират нали? На мен модела в който получаваш играта безплатно и ако те зариби си плащаш за още нива/различни добавки/виртуални блага ми харесва много. И когато има толкова добри безплатни игри, защо да платя за някоя, която дори не съм сигурен дали ще ми хареса? Но всичко това няма нищо общо с темата, ако човек не е склонен да плаща през play store, е още по-абсурдно да плаща директно на разработчика.
  board
 • @board Прав си, бъркам се. Пиратсвани са [B]95%[/B] според Ustwo (разработчиците на Monument Valley). Източник - https://www.ibtimes.com/androids-piracy-problem-forcing-developers-give-away-games-altos-adventure-latest-2303552 Рекламите, in-app покупките и абонамента са единствените шансове да вземеш пари от Андроид потребител. Въпреки че Анроид аудиторията се възприема като второ качество (според разработчиците), тя е огромна и все пак генерира някакви пари. Справка - App Store е генерирал 2 пъти повече пари, спрямо Play Store за първата половина на 2018 при 6 пъти по-малко потребители - https://techcrunch.com/2018/07/16/apples-app-store-revenue-nearly-double-that-of-google-play-in-first-half-of-2018/?guccounter=1
  npet
 • [Quote]Така или иначе Андроид потребители са свикнали с този модел. 90% от приложенията се пиратстват така[/Quote] Бъркаш се. Поне аз нямам нито едно пиратско приложение на телефона. То и като цяло и модела вече не го предполага, повечето приложения са безплатни и разчитат на гледане на реклами и покупки на неща в самото приложение.
  board
 • Много не са. А ето още един проблем - като хората търсят, "fortnite apk", ще им излизат пиратски и заразени..
  tzincbg
 • Така или иначе Андроид потребители са свикнали с този модел. 90% от приложенията се пиратстват така - апк-то се сваля от алтернативно място и се инсталира ръчно. Поне за фортнайт ще могат да го свалят от официалния сайт на разработчика.
  npet
 • Именно.
  tzincbg
 • Посмъртно няма да почна да си давам кредитната карта на произволни игри, докато през гугъл акаунта съм склонен да им дам някой друг лев, ако ми харесат. Не смятам, че ще спечелят повече по този начин.
  board