Нов спад на доставките на таблети

Нов спад на доставките на таблети

Според последния доклад на IDC пазарът на таблети продължава да се свива. През второто тримесечие на годината е бил отчетен спад с 13.5%, а общият брой на доставените устройства е бил само 33 милиона. При отделните компании е интересно да се отбележи, че цялостната стагнация не е засегнала Apple и Huawei, които могат да се похвалят с ръст на своите доставки. Компанията от Купертино е едноличен лидер на пазара с дял от 34.9%, а представянето на новите модели iPad в края на март със сигурност е допринесло за добрите резултати през тримесечието.

Второто място продължава да е притежание на Samsung, но корейците отчитат спад с 16.1% на годишна база, което е над средното за пазара. Ситуацията може би ще се промени в следващия период с оглед на представянето на новия флагмански таблет Galaxy Tab S4. Huawei са твърдо трети и са единствената компания освен Apple, която може да се похвали с ръст. Те са доставили общо 3.4 милиона таблета през второто тримесечие. Интересната подробност при китайците е, че огромното мнозинство от техните продажби са в Азия, където се реализират близо 50% от таблетите им.

На фона на цялостния спад Lenovo също не могат да се оплачат от своето представяне. Компанията е успяла да достави 2 милиона таблета, което е само с 8.4% по-малко от същия период на 2017. Трябва да се има предвид, че в края на май Lenovo придоби компютърния бизнес на Fujitsu, а това включва и таблетите на японската компания. Сделката не оказва влияние върху данните за второто тримесечие, но със сигурност ще има позитивен ефект върху пазарния дял на Lenovo в следващите периоди. При петия в ранглистата Amazon положението е значително по-драматично, а свиването е с цели 33.5% и се дължи основно на срива на пазара в САЩ.

Източник: IDC

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Huawei Mediapad m5 с 10,8 инча поддържа мобилна телефония, разбира се най-удобно и естествено е ползването на блутут слушалки ;) Иначе само си представете този таблет до ухото Ви :P
    Боби13
  • Кой ти говори за замяна на таблета с телефона?Къде сравняваш 5-6 със 8-10? Има неща които на телефона просто не е удобно да ги правиш.
    AVKansazov
  • Какви са тия таблети? Днес вече телефоните (за съжаление) достигат до размера на таблета. Само, че по телефона можеш и да говориш. Защо ми е таблет тогава при условие и че телефоните станаха доста по-скъпи(примерно най-високият клас)?
    velnsl
  • Няма кабели няма нищо, всичко си минава по wifi. С телефона никви проблеми, при таблета реже, което пак казвам е недопустимо. Иначе за паролите и тн ми е много позната история и от личен опит(най-големите разправии бяха с родителите ми, които си мислят, че като съм им направил и нагласил нещо, ще им помня и паролите :D). От много време насам всичко се записва и пази на определени места, че няма оправия.
    D0N4T3LL0
  • Оправях една такава Diva от левче. Едвам го руутнахме с kingoroot, ама Adaway забива и ad-free също, не ще и не ще. Но поне му разкарахме китайските приложения, фейсбук, Google plus, Twitter. Почистихме го c cleaner app. 2gb боклуци някъде. Много се радваше пича, че вече не му забива Here we go на GPS-a през повечето време, а вече само от време на време. :)
    tzincbg
  • -
    npet
  • Вземи си един хромкаст не се занимавай с тия кабели. Относно левче таблетите, взимат ги хора които не разбират и се радват че са направили "далаверата" евтинко и после търсят някой да им ги настрои :D Ще се учудиш колко хора са така и после му пляснат един грозен кожен калъф и после го мъкнат насам-натам да цъкат и като ти го дадат мръсен омазан не ваден с месеци от калъфа да им го "оправяш" че вече са нищо не става теб те е гнус да го пипнеш и половин час го бършеш с кърпичките :| Леле пък след заводски настройки като им кажеш "дай си джимейла и паролата" и ти отговорят "ми не ги знам той еди кой си ми го прави едно време и после така си го ползвам" :S Онзи ден същия случай с фейсбук, излязъл си от профила без да иска и до там, някой му го правил преди години и така си карал с него на телефона.Колко пъти им обяснявам когато някой им прави регистрация да си записват и няма и няма.Или пък си запишат обаче после забутат някъде записаното.На няколко колеги съм принуден аз да им помня и записвам регистрациите им защото на тях не разчитам за това :(
    AVKansazov
  • Surface вече е печеливш бизнес за MS, така че е малко вероятно да се откажат.
    chilko
  • Дават си ги на лапетата да гледат youtube или да играят. После като го метне на земята да не те е яд. ПС. По темата, преди малко повече от година си взех таблет samsung tab s2 9.7инча. За целите, с които се ползва не виждам да имам нужда го сменям в близко бъдеще. Но съм разочарован от интеграцията му с други устройства и най-вече това, че при свързване с телевизор (също самсунг) резолюцията е супер орязана и се получава огромна черна рамка, няма оправия(четох в нета, известен проблем е). При по-новите устройства не знам как е, но ако искаш да създаваш еднородна среда и да се конкурираш с apple, такива проблеми са недопустими!
    D0N4T3LL0
  • На мен ми е интересно какво се случва след като някой си купи такъв таблет за левче. Връщат ли ги обратно или замерват с тях служителите? :D
    Blue Sky
  • M$ не могат да правят хардуер. Време им е да се откажат и да се концентрират върху бизнеса, където са компетентни.
    A4i
  • Можеш да хвърлиш едно око на новия Surface. Аз също съм ползвал Switch 10 и щях да кажа, че съм останал разочарован, но това състояние изисква надежда преди самия момент. Аз нямах такава. Тогава това беше съсотоянието на хардуера. Днес нещата стоят различно и може да останеш приятно изненадан. А ако не ти харесва, сигурен съм, че лесно ще го продадеш. Тъкмо ако ти се наложи 1-2 пъти, ще си имаш пълен компютър. Пък ако ти хареса, но ти липсва малко мощност, можеш да го смениш със Surface Pro. В OLX вървят далеч под 3ххх лева, а и (поне за мен) след 3-ката разликите не са чак толкова големи. :) Говоря за Surface Go - https://www.microsoft.com/en-us/p/surface-go/8v9dp4lnknsz?activetab=pivot%3aoverviewtab . И определено избягваш най-ниския вариант с eMMC диск.
    muamamu1
  • [Quote]Ползвал ли си някой Win таблет[/Quote] Да, един Суич 10, но беше такава бъгня и ми скъса нервите. Ползвал съм и Леново среден клас с андроид - същата работа, но там издържах само един месец и го продадах. Не го строших, като Суича. Но това са все пръчки. С уиндоус, ако е като в този https://www.senetic.bg/product/FKG-00004?gclid=CjwKCAjwwJrbBRAoEiwAGA1B_R0sFXSMPq45Ddl_lo3w5U5O6Mm2fH6lqnIUYv4eNknYzuq9tRq4_hoCX4cQAvD_BwE , може и да е по-сериозна работата.
    Ванката
  • По принцип нямам нищо против хардуера на Samsung, просто дори Google вече са вдигнали ръце от идеята за Android на таблети, това имах предвид. А като добавим и Windows в манджата просто не виждам пазар за S-серията. Ползвал ли си някой Win таблет?
    muamamu1
  • Аз лично ползвам iPhone 7plus,но за таблет се “доверявам” на едно 7 инчово хуавейче ,защото на него мога да си тегля торенти . За айфона има така каква програма на която сертификата трае една седмица. За всеки влак си има пътници!
    zipar1982
  • @muamamu, абсолютно съм съгласен с всичко написано от теб. Айпада е най-доброто от таблетите, но все си мислех, че и флагманския клас на Самсунг са най-добрият вариант при андроид. Лаптоп не ползвам от около 8-9 месеца и засега не ми липсва особено. Всичко свързано с моята работа го върша отлично и на пада. От както открих PS4 отпадна и тази причина, да си купувам мощен лаптоп. Единствената грешка, която допуснах, когато си купих айпада беше, че го взех без 3/4G модул уж да спестя някой лев. Сега се налага да разнасям бисквитката навсякъде с мен.
    Ванката
  • S4 излезе, но да си купиш Android таблет за мен си е чисто самоубийство, особено при наичието на толкова евтини iPad-и и Windows таблети. Google все повече се опитва да прехвърли таблетите на Chrome. В интерес на истината и аз в момента се чудя дали да не си прехвърля работата на един десктоп, а за консумацията на медия да мине изцяло на някой iPad. Тъкмо ще мога да правя някои основни обработки по файловете на момента, Lightroom-а се справя доста добре и на телефона ми. И все пак ми се струва глупаво да си купувам таблет при такова разнообразие от добри, леки лаптопи.
    muamamu1
  • Само А1 предлагат серията айпад, а ми се искаше това да е възможно и от Теленор. Ако следващата година до май месец от Теленор благоволят да пуснат новите айпади с мобилните си планове, много сериозно се замислям да отнеса един 10 инчов с 256 GB. Друг много добър вариант, ще бъде Galaxy Tab S4, когато излезе. Май месец ми изтича договорът за дейтата, а до тогава предполагам, че цената на таба ще падне малко.
    Ванката