ЕС обвини Apple в злоупотреба с доминиращата позиция на App Store

ЕС обвини Apple в злоупотреба с доминиращата позиция на App Store

Европейската комисия официално обвини Apple в нарушаване на европейските правила за конкуренцията заради начина, по който управлява App Store. Решението е следствие на подадената преди две години жалба от страна на Spotify, в която се твърди, че практиките на Apple задушават иновациите в индустрията. Ако не успее да убеди регулаторите в своята правота американската компания е изправена пред голяма глоба и може да бъде принудена да промени политиките за включване в App Store.

В конкретния случай се проучва начина, по който правилата на App Store засяга услугите за стрийминг на музика. В изявлението на ЕК се посочва, че правилата на Apple изкривяват пазара на стрийминг на музика чрез злоупотреба с доминиращо положение при дистрибуцията на приложения през App Store. Те повишават разходите за конкурентните на Apple Music услуги, а това на свой ред води до по-високи цени за крайните потребители на другите приложения, които са платили за абонамент през устройства с iOS.

EK се фокусира върху две наложени на разработчиците условия - задължителната употреба на билинг системата на Apple, при която компанията прибира 30% комисионна, и забраната за уведомяване на потребителите за съществуващи алтернативни и по-евтини опции за покупка извън приложенията. Комисията е установила, че този т.нар. "данък Apple" в крайна сметка се плаща от потребителите, защото повечето приложния са повишили цените в опит да компенсират комисионната - в повечето случаи от 9.99 евро на 12.99 евро.

Apple има възможност да отговори на обвиненията в рамките на 12 седмици. По натиск от страна на разработчици и регулатори Apple вече обяви, че намалява комисионната до 15% за създателите на приложения, генериращи под 1 милион долара продажби годишно. Междувременно ЕК продължава с разследванията на други случаи около App Store, така че неприятностите за Apple не са свършили. Комисията се интересува и от ситуацията при пазара на игри, но засега е рано да се каже какво ще излезе от това.

Ако бъде призната за виновна в нарушаване на европейските закони американската компания може да получи глоба в размер на до 10% от оборота й в глобален мащаб, което означава 27 милиарда долара спрямо оборота за миналата година от 274.5 милиарда долара. Заедно с това Apple може да бъде принудена да промени бизнес модела на App Store, което ще има сериозни финансови последици в дългосрочен план. В отговор компанията заявява, че Spotify не плаща комисионна за над 99% от своите абонати, а за придобитите през App Store плаща само 15%.

Според Apple в основата на случая е желанието на Spotify да рекламира алтернативни оферти в своето приложение за iOS, а това е практика, която нито един магазин не би позволил. През годините много компании изразиха своето недоволство от комисионната от 30%, но Apple твърди, че тези приходи покриват разходите за поддържане на App Store и гарантиране на качеството и сигурността на съдържанието в него. Миналата пролет ЕК започна разследване по оплакване на Rakuten за прибирането от Apple на комисионна от 30% от цената на продадените електронни книги докато в същото време компанията промотира своята услуга Apple Books.

Източник: Европейска комисия (1), (2)