Ето част от новостите в EMUI 10.1

Миналата седмица Huawei представи серията смартфони P40, а с това дебютира и новата версия на графичния интерфейс EMUI 10.1. С нея идват редица подобрения и някои нови функционалности, които могат да са от полза за по-висока продуктивност. Налични са графични промени в анимираните ефекти за по-гладко скролиране, работа и взаимодействие с различните обекти.

Препоръчани оферти

Частично преработена е функцията Multi-Window, като при работа с отворени множество прозорци ще се поддържат някои нови действия. Сред тях са опция за бърз отговор без преминаване към цял екран, взаимодействие с настройки, както и прехвърляне на снимки, текст и файлове между различни приложения. Добавен е страничен панел за бърз достъп до приложения, който се отваря при плъзгане, от която и да е от двете страни към центъра на екрана.

Друга новост – Multi-Device Control Panel, се активира чрез плъзгане от някой от долните два ъгъла на екрана. Чрез този контролен панел разполагате с бърз достъп за връзка към разнообразни устройства. Ще има и опция за превключване на музикалния плейбек към наличен в близост говорител Huawei Sound X например. Предстои да видим дали тази опция ще работи и с устройства от външни производители.

Приложението Multi-Screen Collaboration предлага по-добра интеграция между поддържаните смартфони и преносими компютри на компанията. След първоначална настройка управлението на телефона през компютъра става лесно и бързо. По този начин могат да се споделят файлове, както и да се приемат гласови и видео обаждания.

Huawei въвежда и собствено приложение за видеоразговори, наречено MeeTime, а към него с времето ще бъдат добавени инструменти за споделяне на екрана и съвместна работа. Засега са налични опции за разкрасяване в реално време, оптимизация на сигнала при лоша връзка и подобряване при ниска околна светлина.

Компанията възнамерява да превърне MeeTime в гъвкава платформа с поддръжка за устройства от други производители. Към момента потребителите могат да свържат безжично екшън камера Drift и да я използват като външен източник на картина по време на разговори и работа.

Huawei продължава разработката на новия си виртуален асистент Celia, който се активира чрез фразата „Hey Celia“ или задържане на бутона за включване. Очаква се той да може да изпълнява разнообразни команди и да разпознава някои обекти през камерата.

Celia ще се появи първоначално в Обединеното кралство, Франция, Испания, Мексико, Чили и Колумбия. Новата версия на EMUI ще бъде налична за над 30 модела на компанията, а първите, които ще се сдобият с нея, са сериите Mate 30 и P30, както и Mate X.

Източник: Huawei