Ето каква е разликата между чипсетите Snapdragon 800 и 801

Ето каква е разликата между чипсетите Snapdragon 800 и 801
По време на мобилния конгрес Qualcomm показа нов представител на серията чипсети Snapdragon, който трябва да ангажира вниманието ни, преди на пазара да се появят първите продукти с топмодела Snapdragon 805, което очакваме през втората половина на годината. Става дума за Snapdragon 801, който в Барселона дебютира в три нови устройства - Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 и Xperia Z2 Tablet. Веднага започна и объркването, тъй като процесорът в Galaxy S5 е с тактова честота 2.5GHz, докато в продуктите на Sony тя е 2.3GHz - колкото и на Snapdragon 800.

Каква е разликата? От сайта AnandTech се опитват да разсеят неяснотите, тъй като се оказва, че за объркването има причина. Qualcomm използва името Snapdragon 800 за всички свои чипове с номер MSM8974, които имат 4 ядра Krait 400, графичен ускорител Adreno 330, Cat 4 LTE модем, 64-битов интерфейс за паметта и два ISP чипа. В същото време чиповете имат две ревизии - v2 е Snapdragon 800, а v3 е Snapdragon 801. Освен това различните варианти се различават и по индексите си. Така например Snapdragon 800 има VV, AA и AB версии, които са с различни честоти на процесора (2.2GHz или 2.3GHz) и графичния чип (450MHz или 550MHz).

Snapdragon 801 на свой ред е продукт на подобрените продуктови линии на Snapdragon 800, които позволяват на Qualcomm да изстискат допълнителна производителност от същия дизайн, като вдигнат и работната честота. Този чипсет също има три различни версии в зависимост от честотите на процесора (2.3GHz и 2.5GHz) и графичния чип (450MHz и 578MHz), но освен това променя и честотата на ISP.

Другата основна разлика е съвместимостта с eMMC 5.0 и хардуерната поддръжка на dual-sim, dual-active телефони. Работата с eMMC 5.0 е важна, тъй като ще удвои скоростта на трансфер на данни през интерфейса до 400MB/s, а това ще позволи по-бързото копиране на големи файлове от компютър към телефон с USB 3.0. В допълнение, по-широката лента на паметта ще подобри производителността при игрите от висок клас и особено тези с 3D графика.

По-високата честота на процесора ще доведе до по-бързото зареждане на уеб страници и отваряне на приложения, а тази на графичния чип ще се отрази и в повишаване на кадровата честота на игрите. ISP чиповете на свой ред ще помогнат за по-бързото обработване на информацията от камерата. Като цяло всичко това ще намали и консумацията на енергия, тъй като задачите ще се извършват за по-кратко време.

http://www.anandtech.com/show/7846/the-difference-between-snapdragon-800-and-801-clearing-up-confusion

 • ЗНАМ ! Като прочетох помислих че колегата е написал че DDR3 са с по къс живот от DDR2.
  sgs_maniak
 • Човека говори за бързите флаш памети - те имат по-къс живот. РАМ паметта е ралзична от флаш паметта (картата).
  Synthy
 • [Quote]Има SSD решения за смартфони, но все още не се използват масово.[/Quote] Това е интересно. В кои модели ? DDR3 е по бърза но защо да има по кратък живот ?
  sgs_maniak
 • С други думи рaзликaтa е минимaлнa и незaбележимa зa средностaтистическия потребител.
  Nistel