Ето какво ще стане с компютрите с Windows 7 на 15 януари

Ето какво ще стане с компютрите с Windows 7 на 15 януари

През последни месеци Microsoft активно предупреждаваше потребителите на Windows 7, че поддръжката за платформата ще спре на 14 януари и след тази дата тя няма повече да получава безплатни ъпдейти на сигурността. Въпреки че компютрите ще продължат да работят, те ще бъдат много по-уязвими на потенциални атаки със зловреден софтуер, които се възползват от пропуски в системата.

Microsoft обаче възнамерява да продължи да напомня на потребителите за тази опасност чрез специален изскачащ прозорец. За разлика от досегашните напомняния той ще заеме целия екран и ще съдържа текста "Your Windows 7 PC is out of support". Според ZDNet кодът за това е бил включен в ъпдейт на Windows 7 SP1 през декември.

Напомнянето ще предупреди ползващите Windows 7, че компютрите им са много по-уязвими на вируси заради липсата на ъпдейти и ще им препоръча да преминат към Windows 10, за да останат защитени. Потребителите ще могат да скрият прозореца и да изберат да не го виждат повече, но това все пак няма да промени статуса на техните системи и те ще продължат да бъдат поддатливи на атаки.

Microsoft ще продължи да осигурява ъпдейти на сигурността на Windows 7 в продължение на три години за бизнес потребителите, които са закупили опцията за удължена поддръжка. За такъв период ще има поддръжка и за закупилите Windows Virtual Desktop. Междувременно Google обяви, че ще поддържа браузъра Chrome за Windows 7 поне до юли 2021 година.

В случай че имате активирано копие на Windows 7 Home, Pro и Ultimate, все още можете да се възползвате от опцията за безплатен ъпгрейд до Windows 10, която предлага Microsoft. На теория тя трябваше отдавна да спре да работи, но компанията продължава да я поддържа. Друга опция е да преминете към друга платформа, например някоя от многобройните безплатни дистрибуции на Linux.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Грешката е вярна! Вероятно след време ще се окаже, че Windows 7 e по-сигурен и надежден от Windows 10! Неслучайно наричат Windows 10 - Вирус 10.
    treyyy
  • Грешката е вярна! Вероятно след време ще се окаже, че Windows 7 e по-сигурен и надежден от
    Windows 10!
    a_nikolov
  • Техническа грешка... Благодаря :)
    mishobehar
  • "Напомнянето ще предупреди ползващите Windows 10, че компютрите им са много по-уязвими на вируси заради липсата на ъпдейти и ще им препоръча да преминат към Windows 10...."
    Последно... На коя версия спира поддръжката?
    Electronium