Приключва поддръжката на Windows 7. Какво да направим, за да останем защитени?

Приключва поддръжката на Windows 7. Какво да направим, за да останем защитени?

11 години след излизането на Windows 7 дойде времето и да сложим край на тази ера от историята на компютърните технологии. На 14 януари Microsoft официално спира поддръжката на една от най-популярните си операционни системи и следва да се замислим над някои въпроси, защото те касаят сигурността на информацията, която съхраняваме.

След кратка проверка установих, че около 33% от посетителите на сайта, които ползват Windows, все още са с версия Windows 7 и много вероятно и вие да сте един от тях. Това не значи, че компютърът ви ще спре да работи след тази дата, но потенциално би станал уязвим към повече атаки.

Какво означава това?

Спирането на поддръжката означава, че Microsoft няма повече да разработва обновления за сигурността и поправки за критични бъгове. Всеки ден стават ясни десетки пропуски на много програми и услуги и голяма част от тях са обвързани с части от операционната система. Поради тази причина се налага постоянно да актуализирате платформата, за да бъдат отстранени известните пробойни и да можете сигурно да използвате вашия компютър. Това ще спре на 14 януари.

Какви са вариантите?

Единствената опция, ако твърдо искате да останете на Windows, е да преминете към последната голяма версия – Windows 10. В момента за някои потребители все още е активна кампанията с безплатен ъпдейт до последната версия. Там обаче има и уловки, които е добре да знаете. Windows 10 е т.нар. rolling release – една единствена версия, която постоянно се надгражда. Ако обаче компютърът ви е с по-стари компоненти има шанс при някое от следващите обновления тези части вече да не се поддържат и да се наложи да направите ъпгрейд или да си купите нов. Microsoft също така намалява цикъла на поддръжка на само 18 месеца, което значи, че събитията могат да се развият много бързо за старата ви машина.

По-добър вариант е да преминете към най-сигурната операционна система за вашия компютър - Linux

Linux включва всичко необходимо за пълноценна работа, като аз лично я използвам за основна на всичките ми компютри без да ми липсва нещо. Системата се е доказала с времето, че е сигурна и надеждна, а най-доброто в случая е, че е напълно безплатна. Не трябва да купувате лиценз, после да го активирате и т.н., а трябва само да свалите избрания вариант на една USB флашка и после да направите инсталацията. KDE Plasma например е един от няколкото графични интерфейса, които работят на базата на Linux. За улеснение има дори и теми, които много наподобяват работата с познатия ви Windows 7.

Голяма част от разновидностите на Linux идват с дълга поддръжка от 5 години, като дори и бъдещите версии биха работили на вашия стар компютър. За Lubuntu например минималните изисквания за оперативна памет са едва 128MB RAM. Най-голямото предимство на всички UNIX базирани системи (включително и macOS) е, че сигурността винаги е била в основата на начина, по който са замислени. Архитектурата им много трудно позволява да заразите компютъра с вирус и на практика нямате нужда от антивирусна програма. Не казвам, че е невъзможно, но трябва да направите съзнателни действия, за да се случи. Отделно досадните екрани, на които трябва да чакате да се приложат обновленията, вече ще бъдат история, защото ъпдейтите се прилагат на момента и в повечето случаи не е нужно да рестартирате.

Linux е чудесна алтернатива не само за вашия стар, но и за нов компютър. В допълнение вие решавате какво да инсталирате и ако нямате нужда от дадена програма или услуга, тя просто няма да товари излишно ресурсите на системата. И всичко това е безплатно и с безплатна поддръжка за дълги години.

Разбира се, ако има определена програма или игра, за която изрично ви трябва Windows, тогава ситуацията е по-различна. За всички останали, които ползват компютрите си предимно за интернет, текстообработка и гледане на видео, Linux е добра алтернатива в съотношението цена/качество/сигурност.

Ако не сте сигурни дали Linux е за вас, можете да я изпробвате като направите инсталация на USB флашка, след това рестартирате компютъра и после посочите да зареди от нея. Така лесно можете да изпробвате софтуера преди да вземете крайното решение дали е подходящ за нуждите ви. Вариантите, които бих препоръчал за начинаещи потребители, са Linux Mint и Ubuntu.

 • Когато пуснат iTunes за Linux тогава ще го ползвам.
  centur
 • Вкъщи имам 2 лаптопа. Единия е с Минт другия го бях направил с двоен буут Peppermint OS и Win 10. Ами добре е линукс-а, но за моето потребление ми липсваше 1 много важен софтуерен пакет и това е MS Office. Който каже, че Либре или ОпенОфис са на нивото му лъже първо себе си и другите. Двете безплатни алтернативи са като 1годишно бебе пред 30 годишен мъж. Имах и друг проблем с инсталирането на електронния ми подпис,но с това успях да се преборя. Поне за мен засега линукс не е алтернатива с която мога да заместят прозореца пълноценно.
  Johnniie
 • Е да, то при некриптиран диск с физически достъп могат много неща да станат - live буутване или физически вадене на диска и слагане в друг компютър или usb кутия.

  Ubuntu с графична среда LXDE може да се инсталира на 128MB РАМ, има го в линка който съм сложил в статията. Но то останаха ли компютъри с толкова малко памет?

  Личното ми мнение е, че нищо не липсва от Linux за пълноценна работа, освен ако не трябват някакви специализирани програми.
  А и най-хубавото е, че всичко това е безплатно и с много голям контрол от потребителя какво да се инсталира и какво не.
  mishobehar
 • Има поне 2 начина за влизане в линукс при локален достъп. Смяна на root паролата през grub и буутване с live image и chroot.
  На уиндоус знам един. Става по-бавно. Има и тулове, с които може да се направи.
  Достъп до файловете ако не е криптирана файловата система има и на Linux, и на Windows.
  Това не се брои за пробив в сигурността. Ако не искате да е възможен подобен достъп, криптирайте файловите системи.
  На един и същ хардуер Windows 7 яде значително по-малко ресурси от Linux дистрибуция с пълноценна графична среда.
  Дадените 128 MB РАМ са достатъчни за система без графична среда.
  Иначе и аз предпочитам Linux, но напоследък Microsoft добавиха възможност за използване на power shell с bash команди, инсталация на Ubuntu през техния магазин, тъй че десятката ме кефи.
  ipolit
 • Windows е толкова добре направен, че 11 години още не могат да се запушат дупките в сигурносттна при Winndows 7.
  А при Linux , ако имаш локален достъп до компютъра се влиза за секунди.
  "За секунди"? Интересно ми е как точно ще се получи това..
  mishobehar
 • Windows е толкова добре направен, че 11 години още не могат да се запушат дупките в сигурносттна при Winndows 7. А при Linux , ако имаш локален достъп до компютъра се влиза за секунди.
  aladin