Ето защо първият USB конектор не беше симетричен

Ето защо първият USB конектор не беше симетричен

Вероятно всички ежедневно ползваме поне по няколко пъти Universal Serial Bus или USB. Този стандарт се появи преди около 20 години с една единствена цел – да уеднакви начина, по който свързваме различни периферни устройства към компютъра. И това се превърна в голяма революция. Изчезнаха дискетите и дисковете, както и серийният, паралелният и PS/2 портовете. Те бяха заменени от един универсален интерфейс, с който към компютъра можеше да се свърже почти всичко.

Сега пазарът е залят от всевъзможни устройства, използващи точно този тип свързване към компютър или за захранване – памети, принтери, мишки, клавиатури, кабели за пренос на данни, фенерчета, вентилаторчета и безброй други. Всички знаем и за генералния недостатък на тази технология, а именно, че почти винаги не уцелваме от първия път правилната позиция при включване. Има дори термин за това как успяваме да уцелим грешната страна повече от веднъж – The USB paradox.

Аджай Бхат, който е ръководил екипа в Intel, създал USB, обаче и днес стои зад решението за несиметричния конектор. Има една много проста причина, поради която това е така и тя е свързана с цената. За да се направи симетрично и обратно работещ стандарт е било необходимо да се сложат двойно повече кабели и вериги, което би струвало двойно повече. Този подход се оказва ключов при преговорите със Стив Джобс, а Apple пуска първия Mac с USB порт през 1998. Останалото е история.

Днес вече пазарът върви към все по-широкото приемане на симетричния USB Type-C, който освен че поддържа много по-бърз трансфер на данни и осигурява по-голям пренос на енергия, носи най-важното – удобство!

Източник: NPR

Оферти на деня