Ето защо първият USB конектор не беше симетричен

Вероятно всички ежедневно ползваме поне по няколко пъти Universal Serial Bus или USB. Този стандарт се появи преди около 20 години с една единствена цел – да уеднакви начина, по който свързваме различни периферни устройства към компютъра. И това се превърна в голяма революция. Изчезнаха дискетите и дисковете, както и серийният, паралелният и PS/2 портовете. Те бяха заменени от един универсален интерфейс, с който към компютъра можеше да се свърже почти всичко.

Сега пазарът е залят от всевъзможни устройства, използващи точно този тип свързване към компютър или за захранване – памети, принтери, мишки, клавиатури, кабели за пренос на данни, фенерчета, вентилаторчета и безброй други. Всички знаем и за генералния недостатък на тази технология, а именно, че почти винаги не уцелваме от първия път правилната позиция при включване. Има дори термин за това как успяваме да уцелим грешната страна повече от веднъж – The USB paradox.

Аджай Бхат, който е ръководил екипа в Intel, създал USB, обаче и днес стои зад решението за несиметричния конектор. Има една много проста причина, поради която това е така и тя е свързана с цената. За да се направи симетрично и обратно работещ стандарт е било необходимо да се сложат двойно повече кабели и вериги, което би струвало двойно повече. Този подход се оказва ключов при преговорите със Стив Джобс, а Apple пуска първия Mac с USB порт през 1998. Останалото е история.

Днес вече пазарът върви към все по-широкото приемане на симетричния USB Type-C, който освен че поддържа много по-бърз трансфер на данни и осигурява по-голям пренос на енергия, носи най-важното – удобство!

Източник: NPR