Автобусите в София ще получат USB зарядни

Тази есен 236 от автобусите в градския транспорт на София ще се сдобият с USB портове, които ще служат за зареждане на различни устройства, разкрива информация на вестник “24 часа”. Устройствата ще бъдат добавени към всички закупени през последните години автобуси и вероятно ще бъдат монтирани по 2-3 в превозно средство, така че да има до всяка врата. Според информацията през август ще бъде направен пилотен тест в един автобус, а след това ще бъдат оборудвани и други – очакваме добавката в поне 20 линии с нови автобуси, сред които 102, 83, 120, 94, 213, 76, 72, 73 и 74.

В тези 236 автобуса и в 36 по-стари с марка Mercedes може да се ползва и безплатен достъп до интернет. Според БНР, ако проектът бъде успешен, подобни зарядни ще бъдат добавени в тролейбуси, трамваи и в метрото. Идеята е интересна, но не забравяйте, че ползването на произволни USB портове на обществени места крие и своите рискове, включително за информацията в устройството. PortaPow например предлага евтин аксесоар, който блокира трансфера на данни и гарантира, че където и да включите телефона си, той единствено ще се зарежда.

Източник: вестник “24 часа”, БНР

 • Никога няма да използвам тази "услуга". Аз .уя си и USB-то не си ги пъхам навсякъде дет ми падне, вардя се. Кой ми гарантира, че в USB-то на автобуса са точно 5 волта, а не 9 или 10V и да ми прецакат телефона? Винаги нося със себе си заредена резервна батерия, (добре, че телефона ми е със сменяема батерия).
  Nik_21
 • Парите ще се окрадат-усвоят от общинския бюджет. А идеята е безумна и не знам защо я защитавате. Ако ти е направило впечатление вече и интернет няма в тези автобуси. Wi-Fi има, но интернет-НЕ.
  treyyy
 • Няма да има никакво повишаване на цените бе стига сте ревали. Те 50 процента от хората които се возят са пенсионери по тия автобуси, които нямат възможност да шофират и не желаят да използват метрото. На тях ли ще им налагат допълнителни данъци. Още не са започнали да работят по проекта хората и вече ги оплюхте.
  feuer34
 • ДА ЩЕ ЗАРЕЖДАМЕ ТЕЛЕФОН ЗА 1-2 Ч И ЩЕСЕ ВОЗИМ . Такова нещо бих го приел в самолет или извън градски автобус надълги разтояния или влак ,но в автобус в самият град???? Някой яко ще надуе цените !
  MURDOG
 • Ето как го правят в Москва. https://3dnews.ru/955765 https://3dnews.ru/955840 Статиите са за едно и също нещо. Забележете, че хората ги купуват с осигурена поддръжка за целия срок на експлоатация. Е и са на ток но това е друга тема .... Тези пари ще се усвояват после при нас :)
  StefiMo
 • Съгласен съм с теб. Абсолютно безумна идея, която има смисъл само в това, че някой хора ще приберат пари за реализирането на този излишен проект.
  treyyy
 • "Чудесна идея" с която поредният наш човек ще прибере някой и друг милион чиста кирия, а вие се радвате докато най-нагло крадат от парите ви- толкова ли сте оглупели, че не виждате какво се прави?
  frmm
 • Ти пък го изкара че метрото ще те закара до всяка точка на София... По темата - представям си как сутрин в блъсканицата със сетни сили с кабел в ръка се добираш до заветния порт за да за да изкараш 1-2% до спирката на която слизаш, пръждосваш бабичката която е намерила баш там да се хване бучиш кабела и изведнъж... автобусът набива спирачки... Я по-добре си купете външна батерия...
  AVKansazov
 • То за тоя телефон ще трябва и колан да си купуваш. Половин килограм тежи :)Иначе е много добра идея, досега на запад не съм забелязвал нещо такова. Дори WIFI нямат нито в метото нито където и да е безплатно. Доста са назад западняците по тия неща. Интернет скороста няма да я коментирам че е катастрофа. А въпроса защо има още автобуси го намирам за нелогичен и направо безсмислен.
  feuer34
 • [Quote]По тази логика всеки трябва да си носи зарядното с него. Не е много удобно, поне според мен.[/Quote] Вземаш си един Oukitel K10000 Pro и забравяш кога си го зареждал :D
  Диян
 • Въпроса е защо още има автобуси. Метрото го прокараха по трасета, на които имаше трамваи. Само се бият в гърдите колко мислят за въздуха, а копуват нови автобуси и трамваи втора ръка(и 20 нови полски). Не мисля, че USB порта е най-големия проблем.
  azcv
 • Ами да ти кажа очаквам. В ОМВ и Лукойл бензиностанциите има такива от години. По тази логика всеки трябва да си носи зарядното с него. Не е много удобно, поне според мен.
  strikercho
 • USB-C, Micro USB и Lightning е порта на твоя телефон. В автобуса ще бъде голямото USB-A, в което ти ще трябва да включиш твоя кабел. Предполагам не очакваш да стърчат кабели с накрайници за различните портове...
  Боби Цеков
 • USB се предполага, че е нарицателно, защото трябва да има USB-C, Micro USB и Lightning.
  strikercho
 • чудесно.. сега поне ще имат оправдание за следващото повишение на билетчето.
  maxito2